Keimola Golf – Urheilullinen golfyhteisö

Keimola Golf on nostanut viime vuosien aikana päätään etenkin kenttäuudistusten merkeissä. Kenttä on panostanut kentän ja klubitaloalueen kunnostukseen, ja onnistuneet korjaukset ovatkin näkyneet yhä kasvavana kiinnostuksena yhden pääkaupunkiseudun parhaimmista sijainneista omaavaa golfkeskusta kohtaan.

Kaudella 2020 Keimola Golfissa pelattiin noin 90 000 kierrosta, ja tämä oli luonnollisesti uusi ennätys. Ennätyksiä rikottiin myös monella muulla kentällä golfin tämänhetkisen kiinnostavuuden vuoksi. Kaudesta 2021 odotetaan Keimolassa vähintäänkin yhtä kiireistä. Keimola Golf tarjoaa golfareille kahden hyvän ja haastavan kentän lisäksi loistavat harjoituspuitteet, jotka ovat olleet omiaan kehittämään Keimola Golfin kilpagolfkulttuuria.

Team Keimola Golfin valmennuspäällikkö Kai Ahlstedt ja päävalmentaja J-P Peltomäki.

Olen aloittanut golfin Keimola Golfissa vuonna 1989 ja pelannut/ollut seuran jäsen siitä lähtien muutamaa välivuotta lukuun ottamatta, joten olen päässyt näkemään Keimola Golfin yhteisön kehityksen alusta asti . Keimola Golfissa on aina toiminut aktiivinen golfseura, joka on koko olemassaolon ajan satsannut junioripelaajiin ja kilpagolfiin. Keimola Golfista on ponnistanut kilpagolfkartalle lukuisia pelaajia, joista ammattilaisiksi asti ovat päätyneet mm. naisten Euroopan Tourilla kiertänyt Jenni Kuosa, Jyry-Jussi Peltomäki, allekirjoittanut, Jani Hietanen, ja viimeisimpänä juuri ammattilaiseksi siirtynyt, kauden 2020 Suomen kärkiamatööri Ilari Saulo. Unohtamatta tietenkään Keimolan kirkkainta tähteä Sanna Nuutista, joka pelasi itsensä ensimmäisenä suomalaisena kaudella 2020 naisten Euroopan Tourin rankingin kärkikymmenikköön. 

Keimola Mid-Joukkue voitti SM-kultaa 2020.

Näiden pelaajien lisäksi Keimola on tuottanut kymmenittäin eri ikäsarjojen SM-mitalisteja tasaisella tahdilla sekä joukkue- että yksilötasolla. Tämä ei ole syntynyt itsestään, vaan se on vaatinut sekä kenttäyhtiön että seuran saumatonta yhteistyötä, mutta myös tietoisia valintoja toiminnan painopisteitä määriteltäessä. Keimolasta on aina löytynyt ymmärrys siihen, että kenttäyhteisön yksi parhaista käyntikorteista ovat menestyvät kilpapelaajat. Pelaajia on tuettu ja valmennettu, ja tästä syystä menestystäkin on tullut. Hyvin pärjäävät kilpapelaajat luovat positiivisen vaikutelman koko kenttäyhteisöä kohtaan, ja on kiistatonta, että golfin näkyvin ja arvostetuin osa-alue on nimenomaan kilpagolf. Keimolasta löytyy tällä hetkellä kaikki houkuttelevan golfyhteisön palapelin osa-alueet, joten ei ole ihme, että kentällä viihtyy tällä hetkellä ennätysmäärä pelaajia. Nämä alueet voidaan jakaa kategorisesti esimerkiksi näin: 1. Sijainti 2. Kenttä ja sen kunto 3. Harjoitusalueet 4. Oheispalvelut 5. Ihmiset ja heidän toiminta.

Nämä kaikki kategoriat ovat luonnollisesti tärkeitä, mutta ihmiset ovat aina tärkeimpiä. Golfpelin ideana on lyödä pallo mahdollisimman vähillä lyönneillä reikään, ja ne ketkä sen parhaiten osaavat, ovat golfin seuratuimpia henkilöitä. Tämä tarkoittaa sitä, että seuratasolla edustuspelaajat ovat luonnollisesti niitä eniten tarkkailtuja pelaajia. Heidän kilpailutuloksiaan ja harjoitteluaan seurataan, ja pelaajia myös kannustetaan hyvinä ja huonoina hetkinä. Kilpapelaajat toimivat yhteisöissään esikuvina, joita seuraamalla myös muut harrastajat saattavat innostua kehittämään peliään, ja tekemään omasta harrastuksestaan entistä nautinnollisempaa. Mitä paremmin osaat pelata, sen mukavampaa golfin pelaaminen on. 

Harjoitushalli & yhteisharjoitukset

Keimolassa havahduttiin 2010-luvun loppupuolella siihen, että kilpapelaajatoiminta kyllä pyörii, mutta siitä on tullut hiukan näkymätöntä kenttäyhteisön muun pelaajakunnan näkökulmasta. Näin yhteisö ei ollut tullut käyttäneeksi ehkä sitä vahvinta markkinointiasettaan sekä sisäisesti että ulkoisesti: osaavia golfareita. Seura päätti uudistaa kilpapelaajakonseptiaan monipuolisesti. Suurin satsaus tehtiin olosuhteisiin sekä yhteistyöhön muiden seurojen kanssa junioritasolla. Kesäkauden harjoitusfasiliteetit olivat jo valmiiksi riittävällä tasolla, mutta seura päätti yhdessä Suur-Helsingin Golfin ja Nurmijärven golfin kanssa perustaa yhteisen talviharjoitteluhallin Sanomalaan Vantaankoskelle. Noin 1000 neliömetrin kokoinen halli avattiin talvikaudelle 2019-2020 palvelemaan seurojen edustuspelaajatoimintaa, sekä talviharjoittelusta kiinnostuneita seurojen jäseniä. Konsepti on toiminut tähän mennessä erinomaisesti, ja hallin suosio on ollut valtaisa. Seurojen yhteisten junioriharjoitusten myötä kolme seuraa ovat saaneet suuremman massan eri ikäisiä ja tasoisia junnuja mukaan harjoitteluun ympärivuotisesti, ja jäsenet ovat päässeet myös harrastamaan läpi vuoden. Hallin pelioikeudet ovatkin olleet loppuunmyytyjä molempina toimintakausina.

Junnujen syysleiri Vantaankosken golfhallilla.

Visuaalinen ilme ja näkyvyys

Keimolassa päätettiin, että edustuspelaajilla tulee olla yhtenäinen visuaalinen ilme, jotta heidät erottaa harjoituksissa ja kilpailuissa. Ulkoiset asiat on helpointa laittaa kuntoon, ja pelaajille järjestettiin edustusasut, joita käytetään sekä harjoituksissa että kilpailutapahtumissa. Nämä asiat ovat itsestäänselvyyksiä muissa lajeissa, mutta ei vielä suomalaisessa golfissa. Keimola golf pyrkii olemaan edelläkävijä tässä asiassa niin, että sen edustamat pelaajat erottuvat varmasti. Keimola golfin nettisivut uudistettiin niin, että edustuspelaajien tulokset ja esittelyt ovat nähtävissä kaikille jäsenille. Näin kilpatoiminnasta kiinnostuneet saavat tiedon seuraamiensa pelaajien edesottamuksista helposti.

Portaat harjoitusryhmiin

Keimolassa päätettiin myös uudistaa ja selkeyttää eri ikä- ja tasoisten harjoitusryhmät. Edustuspelaajien ja junioreiden organisointi ja toteutus on jaettu kolmen toimijan kesken. Valmennuspäälikkö Kai Ahlstedt vastaa seuran puolelta aikuisten edustuspelaajista, Virpi Puumalainen junioritoiminnasta, sekä Keimola Golfin valmennuskumppani BMW Pego Golf School valmennuksesta sisältäen suunnittelun ja toteutuksen. Nämä kolme tahoa terävöittivät ja uudistivat edustuspelaajatoiminnan niin, että sopivat harjoitusryhmät ja toiminta löytyy aina pikkujunnuista aikuisiin senioripelaajiin asti. Tavoitteena on, että Keimola Golf pystyy jatkossa tarjoamaan entistä paremmin työkalut laadukkaaseen harjoitteluun, kilpailemiseen ja valmentautumiseen alusta aina mahdolliseen ammattilaisuuteen asti, unohtamatta harrastetason aikuispelaamista.

Junioreiden harjoituspolku

Junnuleiri

Perinteinen Keimolan junnuleiri toimii ensimmäisenä askeleena kohti Team Keimolan harjoitusryhmiä. Jo lähes 20 vuotta järjestetty kesäkuun ensimmäisen viikon leiri houkuttelee joka vuosi yli 100 innokasta 6 -15 vuotiasta junioria harjoittelemaan Keimola Golfiin. Osa näistä junioreista jo pelaa golfia, mutta viikon aikana myönnetään vuosittain noin 25% osallistujista Green Card, ja golfharrastus on näin ottanut ensiaskeleensa.

2. Junioreiden harjoitustaso 3

Juniorileireiltä rekrytään pelaajia harjoitustasolle 3. Nämä pelaajat ovat sellaisia, jotka ottavat ensi askeleitaan golfareina. Ryhmä harjoittelee ympärivuotisesti kerran viikossa. Pelaajia viedään kentälle pelaamaan mahdollisimman paljon, ja opetetaan eri lyöntien perustaitoja, sääntöjä sekä etikettiä. 

3. Junioreiden harjoitustaso 2

Nämä junnut ovat jo olleet mukana ohjatussa harjoitustoiminnassa, ja omaavat  golfin perustaidot sekä käyvät kiertämässä kenttää itsenäisesti. Tasoitus on pudonnut alle 30 ja pelikokemusta löytyy. Harjoitustaso 2 on tarkoitettu junnuille, jotka ovat aloittelemassa kilpapelaamista, ja harjoittelua on jo määrällisesti enemmän. Tason 2 junnut harjoittelevat jo 2-3 kertaa ohjatusti ympäri vuoden.

4. Junioreiden harjoitustaso 1

Harjoitustason 1 juniorit ovat kilpapelaajia, jotka pelaavat aktiivisesti alueellisissa sekä SM-tason kiertueilla. Harjoittelu on ensisijaisesti kilpagolfiin tähtäävää ja juniorit täyttävät mm. harjoituspäiväkirjaa, sekä pitävät tilastoja kierroksistaan. Harjoitustason 1 juniorit harjoittelevat ohjatusti 3-4 viikossa ympäri vuoden. Heille järjestetään myös harjoitusleirejä ja -päiviä yhdessä muiden seurojen kanssa. Nämä juniorit toimivat myös esikuvina ja apuohjaajina junnuleireillä. Kun nämä pelaajat ylittävät juniori-iän, ohjataan heidät aikuisryhmiin pelaajan tason mukaan.


Keimola Golfissa on erinomaiset harjoitusolosuhteet. 

Aikuisryhmät

Aikuisten harjoitustaso 2

Tällä tasolla harjoittelevat FT-, MID- ja seniorikiertueille pyrkivät pelaajat, joilla ei ole vielä pelioikeutta ko. kiertueille. On tärkeätä järjestää toimintaa myös eteenpäin pyrkiville aikuispelaajille, jotta kilpapelaamisen kulttuuri pysyy vahvana, ja myös pelillisesti kilpapelaamisesta kiinnostuneille aikuispelaajille löytyy ohjattua toimintaa. Kun samantasoiset ja henkiset pelaajat harjoittelevat keskenään, luo tämä positiivisen kilpailutilanteen pelaajien kesken, joka taas nostaa pelaajien tasoa laadukkaamman harjoittelun kautta. Tämä ryhmä harjoittelee kesäkaudella kerran kahdessa viikossa.

2. Aikuisten harjoitustaso 1

Harjoitustasolla 1 harjoittelee FT-, MID- ja seniorikiertueiden SM-tason pelaajat. Näillä pelaajilla on täysi pelioikeus joillekin edellä mainituista kiertueista, ja he harjoittelevat ohjatusti läpi vuoden 1-2 kertaa viikossa. Tämä ryhmä on viime vuosien ajan tuonut Keimolaan eniten menestystä.

3. Ammattilaispelaajat

Seura tukee ammattilaispelaajia, jotka pyrkivät huipputasolle tai jo ovat siellä. Nämä pelaajat hoitavat harjoittelun ja valmentautumisen itsenäisesti ja tarjoavat vastavuoroisesti näkyvyyttä Keimolan golfyhteisölle, sekä mentoroivat junioreita ja muita edustuspelaajia. 

Päätelmät

Suomessa on aina ollut lajista riippumatta vahva yhdessä tekemisen kulttuuri seuratasolla melkeinpä lajista riippumatta. Tämä kulttuuri on valitettavasti katoamassa, ihmisten vapaa-ajasta on muutenkin pulaa, ja silloin osaavia vapaaehtoistyöhön tarvittavia henkilöitä ei ole enää tarjolla samalla tavalla kuin muutama kymmenen vuotta sitten. Keimolassa on onnistuttu luomaan nykyaikainen hybridi-malli ammattivalmentajien ja seuran vapaaehtoisten välille, joka ei kuormita liikaa yksittäisiä henkilöitä. Mikäli tällaista mallia ei löydy tai sitä ei pystytä syystä tai toisesta luomaan, on kilpagolfin pohja ruohonjuuritasolla eli seuroissa vaarassa haihtua. Suomessa golfin harrastamisen muodot kokevat tällä hetkellä uudelleen järjestelyn aikaa. Silloin kun tätä uudelleenjärjestelyä tehdään, on golfkentillä toimivien seurojen hyvä olla hereillä. Miten seura voi olla kentän omistavalle kenttäyhtiölle hyödyksi? Keimolan kohdalla hyödyt löytyvät esimerkiksi ihmisistä ja heidän luomastaan imagosta urheilullisena golfyhteisönä. Mikäli seurat eivät kykene osoittamaan hyötyään suorituspaikat omistavaa kenttäyhtiötä kohtaan, voi olla että koko toiminta koetaan tarpeettomaksi ja seuratoiminta kuihtuu kokoon. Ja se on kilpaurheilun näkökulmasta valitettava asia. Jotta Suomesta tulisi jatkossakin sekä menestyviä pelaajia maailman kentille, että golfin pariin jääviä entisiä junioripelaajia, on siis hyvä pitää huolta, että seuratoiminta on jatkossa sellaista, että se koetaan mielekkääksi koko golfyhteisön kannalta. Keimola on kokenut mielekkääksi olla urheilullinen yhteisö ja siitä se voi olla ylpeä koko jäsenistön ja pelaajakunnan voimin. 

Teksti ja kuvat: Juha-Pekka Peltomäki

Lue lisää: keimolagolf.com