Kehitä golflihaksistoasi oikein

Peruskunnosta huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää

Espoon Keraan maaliskuussa avattu Loft Gym tarjoaa erinomaiset puitteet golfarin voima- ja lihaskuntoharjoittelulle. Tosin liikkeet, jotka palvelevat tässä tarkoituksessa mainiosti ovat sellaisia, joita jokainen voi tehdä missä tahansa muutamalla edullisella apuvälineellä. Loft Gymillä treenaamisessa bonusta on se, että liikkeiden teossa opastaa Suomen menestynein pituuslyöjä, salin puolisonsa kanssa omistava Janos Uotila. Idea oman kuntosalin perustamisesta oli muhinut mielessä jo pitkään.

”Varmaan kymmenen vuotta tätä ajatusta on pyöritelty. Tämä taitaa olla neljäs kiinteistö, jota pohdittiin vakavasti. Tammikuussa tehtiin sitten vuokrasopimus, jonka jälkeen alkoi remppa. Tein päätyön lisäksi täällä iltamyöhään, välillä yöhönkin hommia, ja sitten maaliskuussa saatiin ovet auki”, Uotila muistelee.

Tavoitteena oli rakentaa amerikkalaistyylinen, avara sali, ja sellainen Loft Gym todellakin on. Harjoittelutilaa on hulppeat 1839 neliömetriä, ja tila on seitsemän metriä korkea. Pelkkä toiminnallisen harjoittelun osa on keskiverto kuntosalin kokoinen, ja muun osan välineistö on hyvin kattava.

”Meillä on useamman merkin laitteita, sillä me halutaan panostaa siihen, että laitteisto on laadukas. Hankinnoissa käyttöturvallisuus on ensisijainen tekijä. Siksi meillä on muun muassa osittain suomalaistaustaisen HC Gymin jalkakyykkyvälineitä, joiden liikeradoilla voidaan ehkäistä parhaalla mahdollisella tavalla esimerkiksi polvivammoja.”

Lukuisia Suomen ja Euroopan mestaruuksia, Skotlannin mestaruuden ja kaikkien aikojen parhaan (12.) suomalaissijoituksen pituuslyönnin MM-kisoissa saavuttanut Janos Uotila opastaa ja ohjaa nykyisin monia ammattiurheilijoita lihaskuntoharjoittelussa. Golfiin liittyvät lajinomaiset harjoitteet ovat peruja omalta kilpauralta.

”Moni harjoitteista on kehitetty sen pohjalta, mitä itse koin tarvitsevani aktiiviaikanani. Me pohdittiin kilpakumppaneiden kanssa näitä haasteita, ja pyrittiin kimpassa ratkomaan harjoitteluun liittyviä ongelmia.”

130-kiloista Uotilaa on helppo uskoa, kun mies alkaa puhua voimaharjoittelusta. Hänen puheissaan korostuu kuitenkin jatkuvasti yksi asia: vammojen ennaltaehkäisy.

”Tärkein asia ennen lajiin liittyvien voimaharjoitteiden aloittamista on se, että huolehditaan peruskunnosta. Vartalo vääntyy golflyönnissä niin monelle mutkalle, että jos niihin liikeratoihin aletaan hakea voimaa ilman, että lihaksisto, ranka ja nivelistö on siihen valmis, tulee väistämättä ongelmia.”

Näiden asioiden kanssa Uotila joutui kamppailemaan pituuslyöntiuransa aikana itsekin.

”Mulle tuli selkäongelmia juuri siksi, että ei ollut tietoa tällaisista jutuista. Esimerkiksi keihäänheittäjä harjoittaa fyysistä kuntoa, että hän voi harjoitella keihäänheittoa. Malttia on erittäin tärkeää, ja siksi toivon, että ei lähdetä oikomaan ja hakemaan voimaa liian aikaisin golfissa tarvittaviin liikkeisiin”.

Tärkeä asia on myös se, että golfarin voimaharjoittelussa liikeradat ovat samoja, kuin itse golflyönnissä.

”Lihaksistolla ei ole aivoja. Se toimii vain sille annettujen käskyjen ja ohjeiden mukaisesti. Jos treenaat talven väärillä liikeradoilla salilla, niin voit olla varma, että ne samat liikeradat toistuvat keväällä myös kentällä. Ja tulos voi olla karmeaa katsottavaa. Saatat lyödä entistä pidemmälle, mutta myös entistä enemmän metsään.”

1.Lantion kiertoliike vastuskuminauhalla, seisten

Kiinnitä pitkä kuminauha vyötärösi korkeudelle ja kierrä se itsesi ympäri niin, että saat lukittua nauhan pään oikealla kädellä kiinni nauhaan. Kierrä lantiotasi mukaillen downswingin liikerataa kiihtyvällä tahdilla. Toista myös toiselle puolelle.

2. Ylävartalon kiertoliike kuminauhalla, seisten

Kiinnitä kuminauha rinnan korkeudelle. Ota vahvempi ote nauhasta sillä kädellä, jonka suuntaan liike lähtee (ylempi käsi mailassa). Toinen käsi tulee vain mukana, se ei saa ”määrätä” liikkeessä. Kierrä itseäsi etukäsi suorana, keski- ja alavartalo mukana. Toista myös toiselle puolelle.

3. Kiertoliike puukepin ja kuminauhan avulla

Tätä liikettä varten tarvitset puukepin, jonka päähän on kierretty metallilenkki. Kiinnitä vastuskuminauha ns. palolenkillä metallilenkkiin, ja nauhan toinen pää yläviistossa olevaan kiinteään esineeseen. Ota kepistä kiinni ristiotteella rintasi edessä niin, että alempi käsi on päällimmäisenä. Näin saat lukittua kepin rintaasi vasten. Lähde kiertämään kepin yläpäätä suoraan lattiaa/maata kohti, aivan kuten downswingissä. Muista varmistaa, että kepin pää liikkuu alaspäin eikä sivulle! Toista myös toiselle puolelle.

4. Kahvakuulaheilautus kuminauhalla

Tätä selkää ja takareisiä kehittävää liikettä voit tehdä ilman vastuskuminauhaakin, mutta nauha tehostaa vaikutusta. Pujota kuminauha kuulan kahvan läpi niin, että saat lukittua sen käsilläsi. Ota haara-asento, ja aseta nauha jalkojesi alle. Koukista alkuasennossa polviasi, pidä keskivartalo tiukkana, ja heilauta kahvakuula hartioiden korkeudelle oikaisten samalla jalkasi.

5. Ylävartalon kierto ylätaljassa

”Tämän liikkeen eräs versio paljastaa heti, että tekijä on golfari. Moni nimittäin tekee tätä seisten ja niin, että sillä ei ole golfista käytettävien lihasten ja erityisesti liikeratojen kanssa mitään tekemistä”, Uotila naurahtaa.

Käy polvillesi taljan eteen niin, että vaijeri (tai ylös kiinnitetty vastuskuminauha) tulee sisemmän jalkasi ulkolinjaan. Tartu kahvasta kiinni vahvemmin alakädellä, ylempi käsi tulee vain mukana. Kierrä alkuasennossa hartialinjasi 90 asteen kulmaan lattiaan nähden. Käännä ylävartaloasi niin, että alakäsi tulee polvesi eteen, ja hartiat ovat lattian kanssa samassa linjassa. Liikkeen ei tarvitse olla sen pidempi. Toista myös toiselle puolelle. 

Loft Gym – Keran Hallit

Teksti: Mikko Suursalmi

Kuvat: Mikko Kempas