Kalle Samooja – hyvässä paikassa

Otsikko voisi esimerkiksi autourheilussa viitata hyvään aika-ajotulokseen. Tässä tapauksessa kyse ei kuitenkaan ole fyysisestä paikasta tai sijainnista, vaan kokonaisuudesta itseensä liittyen. Ja se on ammattiurheilijalle kaikkein tärkeintä.

Turussa vuoden 1988 alussa syntynyt Kalle Samooja on tällä hetkellä elämässään herkullisessa tilanteessa. Perheasiat ovat mallillaan, kaksi pientä poikaa nappaa isän huomion aina kotona ollessa tehokkaasti, vaimo tukee miestään täysillä, ja urakehityksen kannalta asiat ovat edenneet erinomaisella tavalla. Tietenkään Samoojankaan elämä ei ole pelkkää suitsutusta, sillä huippu-urheilun varjopuolet ovat läsnä myös hänen arjessaan.

”Reilut kaksisataa matkapäivää tulee vuosittain, ja se kaikki on tietysti pois läsnäolosta perheen kanssa. Ja koska kisaviikoilla ei oikein pysty treenaamaan mitään kehittävää ainakaan, niin kotiviikoillakin aikaa menee paljon harjoittelun parissa. Mutta onneksi vaimon kanssa on taivallettu yhdessä jo pitkä pätkä. Hän ymmärtää hyvin tämän kokonaisuuden, ja saan sieltä suunnalta täyden tuen tähän hommaan. Perhe-elämän pyörittäminen tämän ammatin ympärillä ei ole mitään helppoa, ja siksi vaimolle menee iso kiitos siitä, että hän kasvattaa meidän poikia upeasti. Itse koitan sitten aina kotona ollessa keskittyä lapsiin täysillä ja nauttia niistä hetkistä.” 

Ensimmäinen SM-kulta 16-vuotiaana

Kalle Samooja aloitti golfin kahdeksanvuotiaana, ensimmäisen kisansa hän pelasi 14-vuotiaana ja jo pari vuotta myöhemmin hän nappasi ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Siinä vaiheessa turkulainen oli jo valittu maajoukkueeseen, ja matka ammattilaisuutta kohti oli alkanut. Amatöörinä Kallen merkittävimmät voitot löytyvät vuosilta 2008 ja 2009. Silloin hän oli ykkönen kahdesti Erkko Trophyssa sekä kertaalleen Ranskan avoimissa. Ammattilaisuransa alussa hän saavutti heti paikan Aasian Tourille, jossa Samooja pelasi kaudet 2011–2013 ja 2015. Vuonna 2018 Kalle Samooja nappasi ykköstilan Kiinassa pelatussa Challenge Tourin kilpailussa, sijoittui kauden päätteeksi rankingissa sijalle neljä, ja sai pelipaikan Euroopan kiertueelle. Tähän mennessä Samoojan ensimmäisen ET-voitto odottaa vielä tuloaan, mutta kaukana se ei enää varmastikaan ole. Hän on ollut kahdesti kakkonen (2019 Sveitsissä ja 2020 Kyproksella). Tuorein meriitti on valinta Suomen olympiajoukkueeseen Tokion kisoihin.

Seuraava Suomen superstara

Kalle Samooja on monissa papereissa se suomalainen pelaaja, josta povataan maamme seuraavaa huippunimeä. Tämän allekirjoittaa muun muassa hänet pitkään tuntenut, takavuosina yhteisiä kisavuosia pelannut, ja nykyään Minni & Roope Golf Schoolin Head Coachina toimiva Tommi Laitto.

”Kalle on tällä hetkellä todella hyvässä paikassa itsensä kanssa. Pitkään hänet tunteneena pystyn sanomaan, että sen näkee ja aistii heti hänen olemuksestaan. Kallen ei tarvi koko ajan miettiä tekemisiään tai pelaamistaan, vaan hän on rauhallinen, luottavainen ja rento. Hänellä on kaikki mahdollisuudet olla seuraava Suomen supertähti”, Laitto summaa.

Mies itse suhtautuu vaatimattomasti ennusteisiin.

”Mä en ole moisia juttuja kuullut, mutta hyvä jos jollain on kovaa uskoa, että tästä miehestä löytyy vielä potentiaalia. Mä koitan tehdä päivä päivältä vaan hyvin hommia, ja tavoitteet on aina vaan napsun kovemmat.”

Kalle Samoojalle se, kuka kotimaan pelikavereista on kaikkein kovin, on toissijainen asia.

”Kyllä ne pelilliset hommat on kaikkein tärkeimmät. Ja se, että missä pääsee pelaamaan ja missä menestyy.”

WARE, ENGLAND – AUGUST 06: Kalle Samooja of Finland plays his approach shot on the 17th hole during Day One of the English Championship at Hanbury Manor Marriott Hotel & Country Club on August 06, 2020 in Ware, England. (Photo by Richard Heathcote/Getty Images)

Puttaaminen tappavan kovalla tasolla

Kalle Samoojan pelilliset ominaisuudet ovat tällä hetkellä tilastollisestikin kovaa luokkaa.

”Oikeastaan kaikki muu paitsi lähipeli on statistiikkaankin peilaten aika hyvää. Draivaamisessa en tee pahemmin virheitä, ja rautapelillä lyödään tarpeeksi griinejä ja luodaan paikkoja. Sitä myöten sellaiset kentät, missä lyödään paljon wedgejä, soveltuu mulle paremmin kuin ne, missä tarvitaan enemmän pitkiä rautoja. Ja puttipeli on ollu tällä kaudella varsin tappavaa. Olen tällä hetkellä tämän kauden strokes gained -tilastossa kolmas, joten se on se kaikkein kovin tilastomerkintä.”

Askel kerrallaan kohti TOP 50:ä

Kalle Samoojalla ei ole oikein koskaan ollut suurempaa master plania uransa suhteen, vaan mies on mennyt kausi ja steppi kerrallaan eteenpäin.

”Viilailen aina pikkujuttuja sieltä täältä, ja etenen sitä myöten. Kyllähän hyvä peli aina palkitsee ja puskee eteenpäin. Majorit on tällä hetkellä se juttu, mihin haluan pelaamaan. Ja nyt kun sieltä pienen palan sai maistettua (US PGA Championship 2021, T117), niin varmaan jatkossa tulee vähän niihin pääsyä silmällä pitäen katsottua kalenteriakin. Ja jos nyt joku lähitulevaisuuden tavoite pitää poimia, niin kyllä se sitten maailman 50 parhaan joukkoon pääsy on. Se avaa kuitenkin ovia niin, että sitten pääsee aika vapaasti rakentamaan omaa kalenteria ja pelaamaan pelkästään isoja kisoja viikosta toiseen.”

Korona rukkasi kalenterit ja rutiinit uusiksi

Koko maailmaa kyykyttänyt koronavirus on vaikuttanut luonnollisesti myös ammattilaisgolfareiden arkeen.

”Kalenteri on muuttunut aika radikaalisti siitä, mitä se oli vielä vuonna 2019. Silloin pystyi suunnitelmia tehdessä valitsemaan paljon sellaisia kenttiä, mistä itse tykkää. Tällä hetkellä joukossa on useita kenttiä, missä on vaan pakko pelata, koska muualla ei voida pelata. Väkisinkin se vaikuttaa myös niin, että kalenteriin ei saada ihan sellaisia kenttiä, mitä pelaajat ja European Tour ansaitsisi. Sen takia esimerkiksi Teneriffan turistikentän tasolta kun lähdin pelaamaan maailman yhdelle vaikeimmalle kentälle PGA Championship -kisaan, niin hyppy oli aika valtava.”

Pandemia on vaikuttanut myös pelireissujen vapaa-aikaan.

”Ennen me saatettiin esimerkiksi Pulkkasen Tapion kanssa vuokrata yhteinen kämppä kisareissulle ja viettää siellä yhdessä vapaa-aikaa ja kokkailla. Tällä hetkellä me joudutaan asumaan kisakuplissa ja niissä hotelleissa, jotka meille määrätään. Ja se yhteinen aika suomalaisten kanssa on oikeastaan harkkarundien pelaamista ja yhteisiä illallisia viereisissä pöydissä.”

Purjehtijamies

Vastapainoa hektiseen urheilijan elämään ja reissaamiseen Kalle Samooja hakee mereltä.

”Meri ja purjehdus on molemmat lähellä sydäntä, ja niitä kaipaa välillä reissussa. Purjehtimaan pyrin aina, kun se on vaan mahdollista. Sillä saa ajatukset hyvin pois golfista ja kiireistä.” 

Tutustu Kalleen: kallesamooja.fi

Teksti: Mikko Suursalmi   Kuvat: Getty Images ja Kalle Samooja