Keski-Suomi valloittaa – Tarjolla hyvää golfia ja mielenkiintoisia nähtävyyksiä

Jyväskylä, Suomen Ateenaksi kutsuttu vireä kaupunki on maamme liikuntapääkaupunki, mutta myös Alvar Aallon pääkaupunki. Alvar Aallon arkkitehtuuri tuo Jyväskylään ulkomaisia vierailijoita, joita hemmotellaan tapahtumilla sekä opastetuilla kierroksilla. Aallon suunnittelemia rakennuksia sijaitsee alueella 28 kappaletta ja näistä kuuluisimpia ovat Alvar Aalto -museo, Säynätsalon kunnantalo sekä Muuramen kirkko.

Alvar Aallon ura sai alkunsa Jyväskylässä ja ympäri kaupunkia on nähtävillä paljon hänen tuotoksiaan tiiliarkkitehtuurista monumentaalisuuteen. Alvar Aalto -viikko järjestetään Jyväskylässä 27.8.–2.9. ja viikon aikana Aaltoa esitellään erinäisin maksuttomin tapahtumin. Erinomainen mahdollisuus tutustua kaupungin arkkitehtuuriin on hypätä pyörän selkään ja käydä Aallon kohteissa keskustan alueella mobiilireittiä hyväksi käyttäen.

Jyväskylän seudulla järjestetään vuosittain noin 5 000 erilaista tapahtumaa pop-up-tyylisistä tapahtumista maailmanmestaruuskisoihin. Valtakunnallisten messujen lisäksi suurimman yleisömassan Jyväskylään ja koko Keski-Suomeen kokoaa Neste Ralli heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Harjun erikoiskoe ydinkeskustassa takaa sen, että kaupungissa on rallien aikaan hulvaton meno. Paviljongin alueella sijaitseva huoltoalue tuo ralliautot ja tiimit Jyväskylään jo hyvissä ajoin ennen rallin alkua, joten autoihin pääsee tutustumaan vaikka koko perheen voimin.

Myötätuulta purjeisiinsa saaneen Hippos2020-jättihankkeen tarkoitus on edelleen vahvistaa Jyväskylää edelläkävijänä liikunnan tutkimuksessa sekä asukkaiden hyvinvoinnin edistämisessä. Palkitun lähiliikuntapaikkasuunnitelman toteuttamisen tarkoituksena on lisätä jokaisen kaupunginosan asukkaiden omaehtoista liikuntaa maksuttomin liikuntapalveluin ja lenkkireitistöin.

Kaupungin keskellä sijaitseva Jyväsjärven rantaraitti on kaupungin käytetyin lenkkireitti ja kaupunki rakentaa vuosittain uusia lihaskunnon parantamiseen tarkoitettuja pisteitä reitin varrelle tässä ’Suomen suurin ulkokuntosali’ -projektissaan. Myös rantaraitin reitistö on kävelymatkan etäisyydellä kaupungin keskustan hotelleista, joten golfkierroksen jälkeen voi käydä palauttavan lenkin ennen kuin menee ruokailemaan satamassa sijaitseviin ravintoloihin.

Lapsiperheille Jyväskylä on luonut oman ’Lasten Löytöretket’ -matkailukokonaisuuden, josta lisätietoa löytyy Visit Jyväskylän -sivuilta. Sivustolla esitellään parhaat kohteet lapsiperheille, jotka ovat esillä myös erikseen ladattavassa applikaatiossa. Esimerkiksi Super Park Lutakossa, Nokkakiven huvipuisto Lievestuoreella ja Laajavuoren seikkailupuisto ovat taatusti perheen nuorimpien mieleen. Myös Valon Kaupunki -tapahtuma (27.–29.9.) on saanut erinomaisen vastaanoton lapsiperheiden parissa. Tapahtumaan osallistuu vuosittain noin 100 000 kävijää. Tässä syysillan tapahtumassa pääsee katsomaan niin pysyviä valaistuskohteita, kuin myös tapahtumaa varten rakennettuja ainutlaatuisia valotaideteoksia. Pitkäjänteinen työ kaupunkivalaistuksen kehittäjänä on tuonut Jyväskylälle myös kansainvälistä tunnustusta.

Jyväskylä on golfkohteena monipuolinen ja palvelee niitä, jotka haluavat pyhittää lomansa ainoastaan pelaamiseen, mutta myös niitä, jotka tykkäävät tehdä muutakin lomansa ohessa. Kaupungin nähtävyydet, monipuolinen kulttuuritarjonta ja erilaiset tapahtumat houkuttelevat pitämään golfvapaita päiviä. Liikunnallisen loman viettämiseen perheen kesken kaupunki tarjoaa ehkäpä Suomen parhaimmat olosuhteet majoituspaikkojen ja perheille sopivien aktiviteettien puolesta.

LAUKAAN PEURUNKAGOLF – Suomen tunnetuin saariviheriö

Ronald Freamin suunnittelema Laukaan Peurunkagolfin kenttä avattiin vuonna 1989. 18-reikäinen kenttä sijaitsee Laukaassa luonnonkauniissa järvimaisemassa kahden järven välisellä kannaksella. Peurunkagolf on maastoltaan vaihteleva, haasteellinen sekä hyvin hoidettu huippukenttä, ja sen hallitsevina elementteinä ovat upeat järvimaisemat. Kentän aluetta on maisemoitu niin, että järvinäkymä vallitsee lähes jokaisella väylällä.

Kentän ”kruununa” on Suomen tunnetuin saariviheriö, väylän 16 par-3, joka on kahteen kertaan valittu koko Suomen Dream-kentän väyläksi. Etuysi on selkeästi helpompi verrattuna takaysiin ja vaikka peli olisi kulkenut hyvin ensimmäiset 15 väylää, on vielä jäljellä kolmen viimeisen väylän muodostama ”Bermudan kolmio”, jolla hyvä tulos voidaan pilata.

Laukaan kenttä on varmasti maisemallisesti yksi Suomen kauneimpia. Keväällä 2018 toteutettiin kauan odotettu bunkkeriremontti, jossa kaikki kentän bunkkerit tehtiin perustuksia ja muotoiluja myöten uusiksi. Laukaa on toiminut myös kisanäyttämönä useille eri ikäluokkien SM-kisoille.

Ravintola- ja kahvilapalvelut ovat sekä klubilla, että Karlvikin 160 vuotta vanhassa kartanoravintolassa, jossa asiakaspaikkoja on lähes sata. Karlvik palvelee myös suurissa yritystapahtumissa sekä häiden juhlapaikkana.

Vain viiden minuutin päässä sijaitseva Kylpylähotelli Peurunka luo monipuoliset palvelut myös golfareiden lomailuun ja sen tarjoamat aktiviteetit täydentävät golfmatkaajien tarpeita. Peurungasta löytyy myös erittäin korkealaatuinen ala carte- ravintola Peurankello. Laukaan Peurunkagolf ja Kylpylähotelli Peurunka tekevät monimuotoista ja tiivistä yhteistyötä muun muassa golfareiden paketeilla.

Golf-paketit
Sis. green fee Laukaan Peurunkagolfille, aamiaiset sekä kylpylän ja kuntosalien vapaa käyttö.
alk. 69 € / hlö 2hh tai huoneistohotellissa neljälle 279 € .
www.lpg.fi

HIMOS GOLF – Vesirange on yksi Himos Golfin vetonauloista

Himos ei alueena liiemmin esittelyjä kaipaa. Ysitiellä Jyväskylän ja Tampereen välille sijoittuva Himos järjestää Suomen suurimpia festareita sekä majoittaa kesäisin golfareita ja talvisin laskettelijoita.

Himos on nykyisessä muodossaan Keski-Suomen uusin kenttä. Golfarit ovat huomioineet vanhan Himoksen kentän 9-tieltä laskettelurinteiden alapuolella, mutta 2013 avattu Jari Koivusalon suunnittelema 18-reikäinen kenttä on tuonut myös Himoksen alueella hienon mahdollisuuden golfkierrokseen ohikulkumatkalla tai jopa ihan pidemmänkin lomareissun muodossa.

Himos onkin hienoissa maisemissa polveileva sekä luontoarvoja kunnioittava monimuotoinen golfkenttä. Golf Resort -alueen kokonaispinta-ala on 118 hehtaaria, josta golfkentän väylien osuus on 64 hehtaaria. Loma-asunnot ja tontit löytyvät kentän väylien varrella, joten majoitus on helppo yhdistää golfin harrastamiseen. Himoksen harvinaisuutena on suuri vesirange, joka on yksi harvoista Suomessa. Himos kehittää edelleen olosuhteita golfareiden hyväksi ja uusi klubirakennus aukeaa kesällä 2018.

Himoksella tapahtumia riittää koko kesän. Suurimpia tapahtumia ovat JuhannusFestival, Iskelmä Festarit, Jysäri, Neste Rally Finland, Finnhits sekä OktoberFest. Mikä parasta, suuria tapahtumia on läpi kesän ja festareilla käyminen on aina yhdistettävissä golflomaan.

Vuonna 1989 perustettu perheyhtiö HimosLomat Oy on alueensa suurin majoitus-, ravintola-, kokous- ja ohjelmapalveluita sekä kiinteistönhuoltopalveluita tarjoava yritys. Yhtiön mökeissä, huviloissa ja hotellissa on yhteensä 3400 vuodepaikkaa ja Himos Areena on yksi valtakunnallisesti merkittävimmistä viihdetapahtumien näyttämöistä. Golfin harrastajille on tarjolla loma-asuntojen ja mökkien lisäksi myös hulppeita huviloita porealtaineen.

Golfpaketit
Majoitus loma-asunnoissa ja mökeissä + green fee alk. 99 € / hlö / vrk (minimi 4 hlöä) Sis. lähtösiivous ja liinavaatteet.

Villas Himos huoneistot
180 € / vrk arkena, 1-4 hlöä + green fee
225 € / vrk viikonloppu, 1-4 hlöä + green fee
Kotisivu: www.himosgolf.fi

JYVÄS-GOLF – Golfia keskellä Jyväskylää

Tänä vuonna 40-vuotisjuhlavuottaan viettävä Jyväs-Golf on Keski-Suomen vanhin golfseura. Seura on aikaisemmin ollut Laajavuoren laskettelukeskuksen maisemissa ja nykyisellä paikallaan Sippulanniemessä 80-luvun loppupuolelta saakka. Paikallisittain Sippulan kenttänä kutsuttu 9-reikäinen kokonaisuus vain muutaman minuutin päässä Jyväskylän ydinkeskustasta. Kenttä tarjoaa loistavan vaihtoehdon esimerkiksi nopeaan iltaysiin työ- tai ohikulkumatkalla.

Kenttä sijoittuu metsämaastoon ja peliin tuo haastavuutta myös väyliä reunustavat vesiesteet. Suhteellisen kapeaa kenttää tasapainottaa kuitenkin verrattain lyhyet väylät, joten jokaiselle väylälle ei tarvitse tai edes kannata lyödä draivia päästäkseen vielä lähestymään griiniä kohtuullisesta etäisyydestä.

Kierros alkaa leppoisasti suhteellisen helpolla par 3-väylällä alamäkeen ja sitten vaikeutuu jo seuraavalla väylällä kentän pisimmällä par nelosella. Kolmosväylän lähestyminen lammen yli vastaanottavalle viheriölle on Jyväs-Golfin vaikuttavin hetki. Sippulassa griinille pääsyn jälkeen ei voi vielä hengähtää, sillä voimakkaasti muotoillut griinit ja pahat lipunpaikat voivat yllättää kovemmankin luokan pelurin.

Jyväs-Golf panostaa toiminnassaan yhteisöllisyyteen. Tästä syystä klubin terassilta voi löytyä myös pelaajia, jotka ovat jättäneet mailat peräkonttiin ja tulleet pelkästään kahvittelemaan ja haistelemaan tunnelmaa. Toiminnanjohtaja Pauli Hughes aisaparinsa Tapani Gaddin kanssa hoitavat laaja-alaisesti Sippulan toimintoja opetustoiminnasta Sippula Pro Shopin pitämiseen. Tämä parivaljakko hoitaa varusteisiin liittyvät asiat viimeisen päälle antaumuksella.

Golfpaketit
Jyväs Golf tekee yhteistyötä noin 2 kilometrin päässä Jyväsjärven rannalla sijaitsevan Hotelli Alban kanssa. Ajankohtaisia tarjouksia voit löytää nettisivuilta tai olemalla yhteydessä Jyväs-Golfiin.

Kotisivu: www.jyvasgolf.fi

MUURAME GOLF – Korkeuserot tekevät Muuramesta kokemisen arvoisen

Muurame Golf sijaitsee vireässä Muuramen kunnassa ja vain 15 min ajomatkan päässä Jyväskylästä Tampereen suuntaan, ysitien varrella. Tasokkaan ja pelaajaystävällisen 18-reikäisen kentän suunnittelussa on otettu hyvin huomioon maaston muodot ja tämän kangasmaastoisen kentän väylät eroavat hyvinkin paljon profiililtaan toisistaan.

Välillä pelataan alamäkeen, ylitetään lampea, tai pelaajan pulssia nostetaan tavoiteltaessa mäen päällä sijaitsevaa viheriötä. Kavutessa jo vähenevillä voimilla 14 väylän griiniltä seuraavan väylän tiiauspaikalle onkin paras, jos ei tarvitse olla ensimmäisenä lyöntivuorossa. Monen väylän jälkeen on enemmän kuin tarpeellista pitää lyhyt juomatauko. Kentän korkeimman kohdan saavuttaminen palkitaan kuitenkin henkeäsalpaavilla maisemilla ja viimeiset väylät ovat laskettelua kohti klubitaloa.

Muuramen vaikein väylä on ansaitusti pitkä par 5 väylä 16, jonka lähestyminen vastikään uusitulle saarigriinille on jokaiselle pelaajan tasosta riippumatta hankala. Muuramessa pelattavuuden kannalta erinomaista on se, että pisimmillä väylillä tilaa on tarpeeksi, kun taas lyhyemmät väylät ovat kapeampia mahdollistaen rauta-avauksen varmasti peliin ja hyvälle lähestymispaikalle. Muurame Golfin tavoitteena on ollut tehdä pelikierroksista entistäkin nautinnollisempia ja joka vuosi kentällä on tehty pelaajaystävällisiä parannuksia. Klubin ja parkkipaikan välittömästä läheisyydestä löytyy Keski-Suomen suurin ruohorange ja monipuoliset lähipelialueet.

Klubin kahvila-ravintola sijaitsee keskeisellä paikalla viheriöiden ympäröimänä. Huikealla aurinkoterassilla voit nauttia kahvilan antimista ja luoda painetta ensimmäisen väylän avaajille.

Keväällä 2017 remontoidut wc-, suihku- ja pukuhuonetilat ovat vapaassa käytössä aukioloaikoina ja miesten pukuhuoneen yhteydessä sijaitseva sauna lämmitetään aina pyydettäessä.

Muurame Golf tarjoaa myös laadukkaat golfpalvelut ryhmä- ja yritysasiakkaille. Pelin lomassa tai yhteisenä tiimipäivänä hoidetaan asiakassuhteita, kirkastetaan yrityskuvaa ja huolehditaan henkilöstön työhyvinvoinnista sekä vahvistetaan ryhmähenkeä. Tälle kentälle on jokainen pelaaja aina yhtä tervetullut. Iloinen, nuorekas ja rento ilmapiiri on osa Muuramen kenttäkulttuuria.

Hyvän sijaintinsa vuoksi matkaajalla on mahdollisuus yöpyä Jyväskylän hotelleissa. Lähimpänä Muurame Golfia on kuitenkin Riihivuori, joka tarjoaa laadukasta mökkimajoitusta myös golfareille. Riihivuoressa on myös erinomainen kesäteatteri, joka kannattaa ottaa huomioon matkasuunnitelmia tehtäessä.

REVONTULI GOLF – Monipuolisen aktiiviloman puolesta

Revontuli sijaitsee 50 km Jyväskylästä Kuopioon päin aivan ysitien varressa. Kenttä on tunnettu hyvästä kunnosta ja nopeasti etenevästä pelistä. Kentällä on paljon tilaa ja suhteellisen vähän puustoa, joten tuuli antaa lisämausteen pelaamiseen. Kenttää kutsutaan myös Sisä-Suomen linksiksi sen avoimen layoutin vuoksi.

Koska Revontuli on avara kenttä, pystyy se avaamaan ensimmäisenä Keski-Suomessa kenttänsä keväällä ja moni paikallinen suuntaakin pelaamaan vuoden ensimmäisen kierroksensa Revontuleen. Kierros Revontulessa ei kovinkaan monelle nostata verenpainetta, vaan useimmalla tiiauspaikalta saa paukuttaa vapaasti puumailoilla, kunhan muistaa tarpeen vaatiessa huutaa forea viereisten väylien pelaajille. Korkeuseroja toki on yllättävänkin paljon, mutta se ei kuitenkaan olennaisesti kentän vaikeustasoon.

Lomakeskus Revontulen alueella sijaitsee kaikki mitä golflomaan tai golftapahtumaan tarvitaan. Parin sadan metrin säteellä on kaksi ravintolaa, majoitusmahdollisuudet hotellissa ja mökeissä sekä uniikeissa lasikattoisissa igluissa. Lisäksi löytyy useampi rantasauna, joista savusauna valittiin Keski-Suomen parhaaksi. Revontuli on keskuksena kompakti, joten alueella liikkumiseen ei tarvitse autoa.

Golfaamisen lisäksi alueella on paljon muitakin aktiviteetteja. Esimerkiksi pihapeleihin tarvittavat välineet kuten mölkky ja petanque ovat vieraille maksuttomia ja noudettavissa hotellin vastaanotosta panttia vastaan. Golfin vastapainona löytyy erinomaiset keilaradat, jonka yhteydessä myös jenkkityylinen burger-ravintola. Sijainti järven rannalla mahdollistaa vaikka auringon ottamisen hiekkarannalla. Lomakeskus Revontulessa vierailee useita ison luokan artisteja ja jos tanssijalkaa vipattaa, on Hangan lavalla tansseja koko kesän ajan kaksi kertaa viikossa. Revontuli tarjoaa vierailleen myös edullisia viihde- ja bilepaketteja, näistä löydät lisää kotisivuilta.

Golfpaketit
Golfarin Bed & ball arkisin 84 € ja la-su 90 €. Sisältää majoituksen 2hh huoneessa, aamupalan sekä greenfeen. Revontulen legendaarinen torstain ”Pelaa paremmin maksa vähemmän” -päivä on kerännyt kiitosta pelaajilta. Ideana on, että kierroksen hinta määräytyy toteutuneiden lyöntien mukaan 30 senttiä/lyönti. Eli 100 lyönnin kierroksen hinnaksi tulisi näin 30 €.

www.revontuli.fi/fi/golf

www.visitjyvaskyla.fi

Teksti: Mikko Suursalmi   Kuvat: Kentät