Hirsalan masterplan tuo uudistuksia kenttään ja kehittää pelikokemusta

Hirsalassa halutaan tarjota jatkossa entistä parempi pelikokemus. Alkukaudesta esitelty masterplan lupaa kiehtovia uudistuksia väyliin ja sitoo upean luonnon entistä keskeisemmäksi osaksi kierrosta. Tulevien vuosien uudistustöiden aikana toteutetaan myös korjauksia, jotka parantavat kentänhoitoa.

Hirsala Golfin kenttä avattiin vuonna 2007, ja kentälle on tehty viidentoista vuoden aikana useita muutoksia ja hoidollisia korjauksia.  Nämäkin muutostyöt ovat liittyneet pääasiassa pelikokemuksen parantamiseen ja kestävään kentänhoitoon. 

”Viime vuosien muutokset ovat olleet pitkälti Suomen johtavan kenttämestarin Janne Lehdon käsialaa. Kentällä on lähivuosina merkittävä tarve uudistaa kastelujärjestelmä ja ratkaista useampi pelaamiseen ja pelikokemukseen sekä kentän rakenteellisiin ongelmiin liittyvä haaste, joiden vuoksi apua kentän suunnitteluun haettiin maailman huipulta”, kertoo Hirsala Golfin toimitusjohtaja Jussi Kuusela.

Hirsala on täysin omavarainen kasteluveden suhteen, mikä tarkoittaa sitä, että vesi kerätään sulamisvesistä ja sateista. Yksi keskeinen peruste Hirsala Golfin muutostöille on vesialueiden lisääminen, sillä kenttäalue kaipaa lisää kasteluvettä, ja uudet keruualtaat helpottavat tilannetta. 

Pelikokemusta halutaan lisätä myös kehittämällä viheriöiden ja niiden lähialueiden pelattavuutta sijoittamalla uusia ja poistamalla vanhoja bunkkereita.

Hirsalan uuden master planin on toteuttanut (re)GOLF Scandinavian Christian Lundin, joka on Henrik Stenson Golf Designin johtava voima. Lundin on ollut erittäin innoissaan projektista: 

”Olemme iloisia kun pääsemme tekemään yhteistyötä Hirsalan kanssa. Jussi ja Janne tiimeineen tekevät hienoa työtä, ja nyt me voimme auttaa tekemään golfkokemuksesta yhden Suomen parhaista. Olen erittäin vaikuttunut kentänhoidon tasosta, ja uskon, että tämä master plan tuo esiin parhaat ominaisuudet kentästä. Tällä kentällä on todella uskomaton potentiaali”, Lundin toteaa.

”Masterplan-prosessi on osoittanut, mitä tällä kentällä voidaan korostaa hienoa maisemaa ja sulautumista siihen entistä paremmin. Ehdotamme, että joitain bunkkereita parannetaan strategisesti ja varmistetaan, että golfkokemus on loistava kaikille. Tavoitteenamme on varmistaa, että myös ne joilla on pienempi svinginopeus nauttivat tästä kentästä niin kuin ammattilaiset.”

Lähipeliin halutaan lisää mielenkiintoa viheriöiden ns. apron-alueiden kehittämisellä.  Yksi näkyvimpiä muutoksia on 11. väylän entistä näyttävämpi saarekeviheriö, mutta kentän uudistamisessa halutaan kunnioittaa alkuperäistä suunnittelutyötä. 

Kenttämestari Janne Lehto on ollut pitkään mukana kehittämässä Hirsalaa ja näkee kentän tulevaisuuden valoisana.

”Kiitämme David Jonesia panoksestaan Hirsalan alusta lähtien ja erityisesti Hirsalan upean luonnon, kanervan ja kallioisten mäntymetsien vaaliminen jo kentän rakennusaikana on kantanut tähän päivään asti. Nyt on kuitenkin aika laittaa seuraava vaihde silmään Hirsalan viemisessä kohti Pohjois-Euroopan kirkkainta kärkeä ja hioa Hirsalan golfelämys huippuunsa.”

Lehdon mukaan Hirsala on jo nyt kauneusarvoiltaan, luonnoltaan ja kunnoltaan verrattuna aivan Pohjoismaiden kärkeä, mutta tiettyjä kehityskohteita kentän strategisessa puolessa ja entistä vahvemmassa luonnon ja golfkentän sitomisessa yhteen on tunnistettu.

”Nyt kuitenkin erityisesti viheriöiden rakenteet, tietyt kuivatus- ja kasteluinfraan liittyvät ongelmat sekä tulevaisuuden haasteet sään ääri-ilmiöiden, ilmaston lämpenemisen ja potentiaalisesti tiukentuvien säädösten osalta toivat kehitystyön siihen pisteeseen, että laajemman suunnittelutyökalun, Master Planin, toteuttaminen oli ajankohtaista. ”

”Olen tuntenut valitun kenttäarkkitehdin työni kautta jo pitkään ja olen erittäin vakuuttunut Christianin osaamisesta kestävän golfkokemuksen hiomisessa huippuunsa!’’, taustoittaa Lehto.  

Koska Hirsalassa on yksi 18-reikäinen kenttä ja osakevastikkeeton toimintamalli, kentän uudistaminen jakautuu pidemmälle aikavälille. Joitakin muutoksia on jo tehty talvikaudella ja alkukaudesta 2023. 

Kuuselan mukaan muutokset etenevät sitä mukaan, kun projektien toteuttaminen on järkevää ja mahdollista sekä aikataulullisesti että taloudellisesti. 

”Aktiivinen pelikausi pyritään pyhittämään myös jatkossa pelaamiselle, jonka vuoksi kehitystöitä halutaan keskittää pitkälti kauden ulkopuolelle.” 

Lue lisää: https://hirsalagolf.fi/master-plan/

 Teksti: Tero Parkkinen    Kuvat: Janne Lehto