Harrastegolfareiden käsitys siitä, miten tuloksen tai tasoituksen saa paremmaksi, on mielestäni liian kapea. Hyvä golfin pelaaminen ja pelin kehittäminen vaatii paljon muutakin kuin hyvän lyönti-, chippi- tai puttitekniikan.
Olen itsekin syyllistynyt siihen opetusmalliin, jossa oppilas tulee tunnille ja keskitymme koko tunnin ajan hänen golfswinginsä teknisiin elementteihin. En sano sitä, etteikö hyvä tekninen osaaminen eri lyönneissä olisi tärkeä asia hyvän pelin kannalta, mutta golfissa kyseessä on huomattavasti suurempi kokonaisuus, kuin vain tekniset yksityiskohdat eri lyönteihin. Hyvän pelaamisen sisältö on runsas ja yllättävän monen asian on oltava kohdillaan, jotta hyvää tulosta syntyisi. Kentällä mikään ei ole niin varmaa kuin muutos, joten pelaajan tulee kyettävä jatkuvasti adaptoitumaan erilaisiin tilanteisiin. Rangella harjoitellessa pystytään toistamaan samasta pallon makuusta, samanlaiseen tuuliolosuhteeseen, samanlaista lyöntiä kerta toisensa jälkeen, mutta kentällä pelaaja on käytännössä joka lyönnissä uudenlaisen tilanteen edessä. Eri tuuli, eri pallon makuu, paine, yllättävät tilanteet ja monet muut seikat, joita harjoittelutilanteessa ei ole. Kyse on pelistä, jota on opittava pelaamaan, eikä niinkään hyvästä tekniikasta, joka ratkaisee kaikki ongelmat. Eri lyöntien tekniikkaharjoittelulle on oma paikkansa, mutta tehokkainta harjoittelua on mielestäni sellainen harjoittelu, joka simuloi mahdollisimman tehokkaasti pelaamista kentällä.
Harjoitteet tuloksen parantamiseen golfissa
1. Henkinen puoli
Kentällä pelaamisessa golfin henkinen puoli tulee vahvasti esiin, ja oikeastaan ainoa asia, jonka pelaaja voi ottaa aina mukaansa ja pitää muuttumattomana, on rutiinit. Kun harjoittelet mitä tahansa lyöntejä harjoitusalueella, ota mukaan rutiinit, jotka teet samalla tavalla kentällä. Minun rutiineihin kuuluu esimerkiksi suuntauksen ottaminen aina samalla tavalla. Menen ensin pallon taakse niin, että se jää minun ja kohteen väliin. Sen jälkeen katson välietapin maasta pallon ja kohteen välistä, noin metrin pallon etupuolelta. Tämän jälkeen asetan lavan kohti välietappia ja jalat suhteessa lapaan. Sen jälkeen vielä pään kääntö välietapin kautta kohteeseen ja lyönti lähtee. Näin keskityt vain kohteeseen, johon haluat lyödä, etkä paikkoihin, joihin et halua lyödä sivuilla. Kun sinulla on selkeä rutiini ennen lyöntiä, ei esiin nouse niin helposti epäolennaisia ajatuksia, vaan toistat lyönnin ikään kuin automaationa. Jotta rutiinit ovat rutiineita, vaativat ne toistoa. Ota ne siis mukaan myös harjoitusalueelle.
2. Putti
Putissa on kaksi elementtiä, joiden on toteuduttava, jotta pallo voisi mennä reikään: suunta ja vauhti. Näistä jälkimmäinen on erityisesti tärkeä. Väitän, että suurin osa kolmen putin griineistä johtuu siitä, että vauhti on ollut huono, ja pallo on jäänyt joko liian lyhyeksi tai liian pitkäksi reiästä ensimmäisen putin jälkeen. Monet pelaajat eivät harjoittele riittävästi oikean vauhtisia putteja, vaan ikään kuin puttailevat palloja päämäärättömästi ”sinne päin” harjoitusviheriöllä.
Tee harjoite, jossa sinun on onnistuttava ennen kuin lopetat. Näin saat peliin kuuluvan ”paineen” myös harjoitukseen. Ota kolme palloa ja mene kolmen metrin päähän reiästä. Laita tiitikku puolen metrin päähän reiän taakse merkiksi. Tehtävänäsi on putata kaikki 3 palloa ensisijaisesti reikään, mutta jos ne menevät ohi, niin yksikään palloista ei saa olla lyhyt reiästä tai pidemmällä kuin merkiksi laitettu tiitikku. Kun pääset kolmesta metristä harjoituksen läpi, siirry neljään metriin eri puolelle reikää. Siirry aina metri pidemmälle reiästä, kun onnistut, ja toista harjoitusta niin pitkään kun pääset kymmenen metrin matkasta läpi. Näin tulet harjoitelleeksi pituuskontrollia sopivassa painetilassa. Mikäli pääset harjoituksen läpi noin 15–20 minuutissa, on pituuskontrollisi selkeästi hyvällä tasolla. Jos kulutat aikaa pidempään, toista harjoitusta viikoittain niin, että siihen käyttämäsi aika lyhenee.
3. Chippi
Kentällä joudumme usein tilanteisiin, jossa joudumme muokkaamaan pallon lentokaarta saadaksemme sen mahdollisimman lähelle kohdetta. Harjoittele esimerkiksi 56 asteisella wedgellä chip-/pitchlyöntejä niin, että pallon pysähdysmatka ilmalennon jälkeen lyhenee asteittain. Aseta suuntaustikku tai maila reiän taakse puolen metrin päähän. Aseta toinen suuntaustikku maahan, lyöntilinjalle kuuden metrin päähän reiästä. Asetu itse 15 metrin päähän reiästä. Tehtävänäsi on lyödä kolme palloa peräkkäin ensisijaisesti reikään tai reiän ja sen takana olevan merkin väliin. Kun pääset harjoituksen läpi, siirrä linjalla oleva suuntaustikku viiden metrin päähän reiästä. Sinun tulee päästä harjoitus läpi aina metrin siirrolla eteenpäin niin, että lopulta pudotus ja pysäytysalue on vain 1,5 metrin pituinen. Näin tulet harjoitelleeksi eri lyöntikaaria lähipelissä ja samalla pituuskontrollia. Tämä on erittäin haastava harjoitus, mutta jos pääset tämän toistuvasti läpi noin 45 minuutin ajassa, on chippi-pelisi kunnossa.
4. Swingi
Golfin pelaamiseen liittyy oleellisilta osin pallon lentokaaren logiikan ymmärtäminen. Joudumme tilanteisiin, joissa olemme pakotettuja lyömään joko oikealta vasemmalle tai vasemmalta oikealle kiertyvän lentokaaren. Pallon sivuttainen lentokaari on lopputulos mailanpään kulkusuunnasta suhteessa kohteeseen, sekä lavan asennosta suhteessa kulkusuuntaan. Mikäli oikealta puolelta pelaava haluaa lyödä vasemmalta oikealle kiertyvän lyönnin, tulee mailan liikkua ulkoa sisään suhteessa kohteeseen, ja lavan on oltava auki tähän kulkusuuntaan nähden. Oikealta vasemmalla tuleva kaari tapahtuu toisin päin. Harjoittele molempia kierteitä niin, että kierrät jonkun tietyn merkin. Lyö ensiksi isoja kierteitä, sillä ne ovat aluksi helpompia toteuttaa kuin pienemmät kierteet. Vasemmalta oikealle kääntyvä kierre onnistuu helpoiten niin, että käännät stanssin vasemmalle kohteesta. Sen jälkeen avaa lapa kohteseen päin. Swingaa mailaa jalkojen suuntaisesti. Näin saat aikaiseksi fade-/slice-kaaren. Draw- tai hook-kierre syntyy päinvastaisilla asetuksilla. Sulje stanssi suhteessa kohteeseen, sulje lapa kohteeseen päin ja swingaa jalkojen suuntaisesti. Tee harjoitus, jossa sinun tulee lyödä viisi fade-kierrettä valitsemasi merkin vasemmalta puolelta ja sen jälkeen viisi draw-kierrettä merkin oikealta puolelta. Harjoitus on läpi, kun saat onnistuneesti lyötyä nämä molemmat kierteet peräkkäin. Näin tulet harjoitelleeksi lyöntikaaren hallintaa ja ymmärryksesi swingin logiikasta paranee ilman liiallista teknistä ajattelua. Pakkotilanteen tullessa eteen kentällä, osaat lyödä tarvittavan kierteen.
5. Draivi
Olemme kaikki joutuneet tilanteeseen, jossa draivit eivät vain tahdo osua kenttään. Avauslyönnit ovat hyvän golfin perusta, ja ne on vain saatava tavalla tai toisella pelialueelle, jos haluaa tehdä hyvää tai kohtalaista tulosta. Jokaisella enemmän golfia pelanneella on niin sanottu ”stock shot”, jota käytetään tilanteessa, kun on pakko osua kenttään. Itselläni se on matala draivi. Siitä lähtee hiukan mittaa pois, mutta se toimii tilanteessa, jossa pallo on saatava lähelle normaalin draivin mittaa, mutta virhemarginaalia sivuilla ei ole tarjolla. Lyö matala draivi niin, että tiiaat pallon vain noin sentin korkeudelle maasta. Ota kapeampi stanssi, jotta painopisteesi siirtyy helpommin pallon etupuolelle. Kun tii on näin matalalla, tulee mailan liikkua hiukan ylhäältä alaspäin pallon kohdalla toisin kuin normaalissa draivissa. Kapeampi stanssi auttaa sinua tehokkaampaan painonsiirtoon. Ota gripin puolivälistä kiinni, niin mailaa on helpompi kontrolloida. Pidä kädet rentona ja tee vapaa swingi. Huomaat, kuinka pallo lähtee toistuvasti suoraan, matalaan lentokaareen, ja osut väyliin entistä paremmin. Tätä lyöntiä on hyvä käyttää erittäin tuulisissa olosuhteissa sekä kapeilla väylillä.
Teksti ja kuvat: Juha-Pekka Peltomäki