Haasta Proosi

Nykyään on saatavilla todella paljon informaatiota golfista. Netistä löytyy valtava määrä golfsivustoja, bloggaajia ja YouTube-kanavia, unohtamatta tietenkään golflehtiä ja -kirjoja. PGA pro Tommi Laitto kertoo mihin kannattaa luottaa ja miksi.

Golfin harrastamisessa kannattaa luottaa ammattilaisiin. Golf prot ovat olemassa harrastajia niin kuin ammattilaisiakin varten, jotta lyönti saadaan toimimaan ja pelaaja ymmärtää miten lyödä palloa. Suosittelen harkitsemaan kahteen kertaan, kannattaako lähteä kokeilemaan ja kopioimaan esimerkiksi Rory McIlroyn draivia. Normaalin ihmisen fysiikkakin voi helposti pettää, kun ruvetaan kokeilemaan erilaisia poppakonsteja.

Tatli ja Tommi FF 2015Mikä tai kuka on pro?

On olemassa kahdenlaisia golf prota. Ammattilaiset jaetaan kahteen eri luokkaan, pelaavat ammattilaiset ja opettavat (valmentavat) ammattilaiset. Pelaajat tietenkin pelaavat turnauksia ja elävät toivon mukaan sillä.

Opettava pro mielletään todella useasti svingitohtoriksi, eli oikean svingitekniikan tietäjäksi. Usein hänet myös mielletään hyväksi pelaajaksi. Joskus ennen vanhaan on vielä voinut olla ammattilaisia, joilla on vain suppea tietämys ja tietotaito lajista. Nykyään asia on toisin.

Päästäkseen PGA Proksi pitää käydä läpi pitkä koulutus, joka on Euroopan ammattilaisyhdistyksen (European PGA) alainen koulutusohjelma. Tämä tarkoittaa sitä, että proksi aikovalla täytyy olla tietämystä tietenkin golfsvingistä, mutta tämän lisäksi vaaditaan paljon muitakin asioita, esimerkiksi kehontoiminnan tietämystä, mailanrakennustaitoja, välinetietämystä, fyysisen valmentamisen taitoja ja kentänhoidon perusteita. Pro on siis golfpuolen termi valmentajalle.

Mitä vaatia prolta?

Prolle tultaessa kannattaa miettiä tarkkaan mitä haluaa. Näin pro saa heti käsityksen, mitkä ovat pelaajan tavoitteet ja kuinka paljon se vaatii työtä niin pelaajalta kuin valmentajalta. Kun lyöntiin tehdään muutoksia, pyydä aina perustelu miksi näin tehdään. Liian usein kuunnellaan prota sokkona ja tehdään mitä hän käskee, eikä edes aina ymmärretä mitä tulisi tehdä. Kun prolla on tarpeeksi tietotaitoa ja hyvät vuorovaikutustaidot, niin hän kyllä perustelee, miksi jotain lyönnissä muutetaan.

Itse kysyn aina tietyt kysymykset asiakkailta: onko jotain vammoja, josta minun tulisi tietää? Mitä pallo tekee lyönnissäsi nyt ja mitä haluat, että pallo tekee tulevaisuudessa? Tämän jälkeen katson, kun valmennettava lyö ja tarkkailen aluksi pelkästään mitä pallo tekee. Tämän jälkeen alan tarkkailla sitä, mitä keho tekee.

Samalla video tallentaa, mitä keho tekee ja Trackman-analysaattori ottaa tietoa talteen lyönneistä. Sitten teen analyysin lyönnistä sekä kerron ja näytän, että mitä kehon tulisi tehdä lyönnin aikana, jotta pallo lentäisi pelaajan toivomalla tavalla. Tämän jälkeen harjoittelemme yhdessä, jotta pelaaja oivaltaa mistä on kyse ja lopuksi annan ohjeet omatoimiseen harjoitteluun.

Tarvitaanko apuvälineitä?Krista ja Tommi FF 2015

Kun itse olin nuori pelaaja, suurin apuväline valmennuksessa oli video, josta katsottiin, miten maila liikkuu, ja miten keho toimii lyönnissä. Video on hyvä väline tarkkailemaan kehon toimintaa lyönnissä, mutta muuhun siitä ei juuri ole apua, koska kaksiulotteinen kuva vääristää aika paljon.

Aina välillä kuulen tarinoita vanhoillisesta lähestymistavasta. Oppilaan svingiä on verrattu ammattilaiseen lyöntiin videolla ja samalla kerrottu, että näin pitäisi tehdä. Videolta vertaaminen on hyvä tapa, kun näytetään jotain tiettyä kohtaa lyönnistä, mutta muuten en vertaisi paljoakaan harrastajan lyöntejä ammattilaisten lyönteihin.

Itse haluan nähdä muutosta pallon lennossa, koska sehän on se mittari, jota golfissa katsotaan. Eli minne pallo lentää ja miten se lentää. Golfissa on kyse siitä, miten pallo lentää eikä miltä lyönti näyttää. Tämän vuoksi käytän Trackman-analysaattoria, joka antaa välittömän palautteen mailan toiminnasta sekä pallon lennosta ja video on lähinnä sen tukena.

Nykyään saa luotettavia analysaattoreita samaan hintaan kuin älypuhelimia. Pakolliset ja tärkeimmät työvälineet mielestäni prolle ovat jonkinlainen analysaattori ja video siihen tukena. Usealta prolta löytyy varmasti paljon muitakin apuvälineitä, joista voi saada tukea harjoitteluun.

Milloin prolle?

Kuulin eräässä koulutuksessa tarinan amerikkalaisesta prosta. Hänen ovella oli kyltti: 5 hours 250 dollars, 1 hour 500 dollars. Kun häneltä kysyttiin, että miten näin voi olla, oli vastaus: ”Magic is not cheap!”

Eli usein prolle tullaan siinä vaiheessa, kun palloon ei osuta juuri ollenkaan tai pallo ei pysy enää kentällä lainkaan. Tähän myös usein halutaan samanlainen ratkaisu kuin lääkäreiltä, eli resepti kouraan, napit naamariin ja homma on taas kunnossa. Valitettavasti golfissa niin kuin muussakin urheilussa asia ei ole näin helppoa. Pro ei ole taikuri.

Pron kanssa kannattaa tehdä yhdessä suunnitelma, mitä haluaa ja sitten aika ajoin käydä tarkistuttamassa lyönti tai se osa-alue, jossa haluaa kehittyä. Näin saadaan paras lopputulos ja peli on todella paljon mukavampaa läpi kauden.

Pron kanssa kannattaa käydä myös pelaamassa niin päästään pois ”laboratorio-oloista”. Tällöin pystytään puuttumaan itse pelin pelaamiseen eikä pelkästään pallon lyömiseen.

Teksti Tommi Laitto   Kuvat Mikko Kempas