Golfkesäni yksi kohokohdista oli löytää CaddieON

Golfkesäni yksi kohokohdista oli löytää CaddieON

Kesä on todellakin ohi ja sen myötä taas yksi golfkausi. Kyllähän tuolla jotkut hurjapäät ainakin somepäivitystensä perusteella yhä käyvät kentillä ja talven golf-matkoja suunnitellaan täysillä. Joka tapauksessa, seuraavaa kautta odotellessa on hetki muistella kulunutta. Mitä siitä jäi mieleen? Kylmä alkukesä ja sateet ainakin. Itselläni yksi asia ennen kaikkea jäi mieleen ja se oli se, kun ensimmäisen kerran käytin uutta suomalaista golf-innovaatiota CaddieON:ia. Fiilis Kurk Golfissa elokuun alun kierrokselle lähdettäessä oli jo muutoinkin mainio, mutta kattoon se nousi päästyäni heti avauslyöntini jälkeen näkemään tarkalleen kuinka pitkälle palloni lensi. CaddieOn App:in kautta pääsin heti katsomaan lyönnin statistiikan. Avaus draiverilla väylälle ja mittaa 203 metriä. Väyläosuma ja yli 200m – hyvä minä ja hyvä uusi ”härpäkkeeni”!

Tekniikka on ihmeellistä ja tätä ihmeellisyyttä on nyt entistä enemmän myös rakkaassa golfissamme. Onhan noita laitteita ollut aiemminkin ja tulee varmasti jatkossakin. Etenkin range-harjoittelun apuvälineinä monet meistä harjoittelevat talvisin Trackmanin tai vastaavien laitteiden avulla. Lisäksi GPS-kelloja ja laserkiikareita löytyy myös meidän klubipelaajien bägeistä aiempaa useammin. Nyt puhutaan kuitenkin ihan uudesta itse pelaamiseen liittyvästä apuvälineestä, josta on sekä paljon apua että kenties vielä enemmän iloa itse pelaamiseen liittyen.

Kyse ei suinkaan ole Gamebookille tehdystä kilpailijasta. Gamebook on edelleen omassa kategoriassaan loistava ja toimii sähköisenä tuloskorttina, ellei jopa ”golfareiden omana Facebookkina”. Se tarjoaa golfareille ihan erilaisen sosiaalisen ulottuvuuden, kun kierrostuloksia ja fiiliksiä voi helposti jakaa toisille pelaajille. Yhtäläisyyttä CaddieON:in ja Gamebookin välillä löytyy siitä, että molemmat on kehitetty Suomessa. Enemmänkin kuin Gamebookin kilpailijana CaddieON:in voisi nähdä Gamebookin ominaisuuksia täydentävänä laitteena, sillä myös siinä älypuhelinta pidetään kierroksella mukana, joskaan puhelinta ei ole pakko käyttää kierroksen aikana.Kurk Golf Valley-Lake hole-

CaddieON on tarkoitettu pelin taltioimiseen samaan tapaan kuin esimerkiksi Sports Tracker toimii muissa urheilulajeissa. CaddieON:in toiminta perustuu pitkälti GPS-satelliittipaikannukseen ja se tallentaakin pelaajan pelikierrokselta kaikki lyöntipaikkojen GPS-positiot. Kun lisäksi järjestelmälle kerrotaan pelaajan toimesta kuhunkin lyöntiin käytetyt mailat, niin näiden tietojen avulla järjestelmä pystyy laskemaan kullakin mailalla lyötyjen lyöntien pituudet.

CaddieON tietää milloin pelaaja lyö tiiboksista, milloin väylältä tai raffista, se tietää myös sen milloin ollaan päädytty bunkkeriin tai ollaanko jo päästy puttaamaan. Nämä tiedot ovat mahdollisia, kun GPS-paikannukseen liitetään kulloinkin pelattu kenttätietous eli kartalle on merkitty ko. alueet. Lyöntipaikat ja käytetyt mailat CaddieON kerää pelikierrokselta talteen ja lopputuloksena on mahtava määrä dataa. Data on pelaajalle jo valmiiksi pureskeltu ja siitä on muodostettu hieno kattaus tilastoa: väylä- ja griiniosumat, up&downit, sand-pelastukset sekä monet muut omaa peliä koskevat tilastot ovat hyödyksi vaikkei itseään tilastonikkariksi tunnustakaan.

Itse en todellakaan ole mikään tilastotyyppi, mutta oli todella hienoa nähdä jo yhdeltä pelikierrokseltani avauslyöntieni suuntautuvan selkeästi väylän oikeaan reunaan, välillä myös sen yli raffiin. Kyllähän sen näkee pelin aikanakin ihan ilman apulaitteita, mutta ei sitä enää hetken päästä muista tarkkaan että mitä tuli tehtyä ja missä. Yksittäisen pelikierroksen lisäksi CaddieON yhdistää aiemmin pelattuja kierroksia statistiikkaan ja näin pelaaja voi tarkastella myös mailakohtaisia mittojaan pidemmältäkin jaksolta eli klubipelaajakin pääsee näkemään metrin tarkkuudella rauta-7:lla lyömiensä lyöntien keskimitan.

CaddieON-järjestelmä koostuu vain kolmesta osiosta ja se on mielestäni melkoinen suomalaisen insinöörityön taidonnäyte. Tarvitaan käteen kierroksen ajaksi laitettava ranneke, jonka tarkoitus on siinä sijaitsevan kiihtyvyysanturin avulla tunnistaa pelaajan lyöntihetki kentällä. CaddieON siis tunnistaa lyönnit täysin automaattisesti, kunhan ranneke vain on pelaajalla kädessä.

Toiseksi pelaajan tulee kiinnittää jokaiseen mailaan ns. mailatunniste gripin yläosaan ja tämän tunnisteen avulla CaddieON tietää millä mailalla kulloinkin lyöt – edellyttäen, että pelaaja ”näyttää” rannekkeelle kyseistä mailaa eli siihen kiinnitettyä tunnistetta. Tämä RFID-tekniikkaan perustuva toiminto onkin ainoa asia, joka pelaajan tulee CaddieON:illa pelatessaan joka kerta muistaa tehdä. Alkuun tässä oli vähän opettelemista, mutta jo muutaman manuaalisesti korjatun mailatiedon jälkeen muisti parani kummasti ja mailaa tuli näytettyä rannekkeelle aina kun sen otti bägistä.

Älypuhelin on kolmas asia, joka vaaditaan. Älypuhelimessa on GPS-paikannin ja sitä hyödyntäen CaddieON tietää missä päin kentällä pelaaja kulloinkin on. Älypuhelimeen tulee ladata applikaatio johon tuloskortti syntyy, mistä nähdään kaikki statistiikka ja valitaan pelattava kenttä . Tuloskorttihan syntyy täysin automaattisesti sillä CaddieON tunnistaa lyönnit ja lisäksi se ymmärtää milloin pelaaja vaihtaa väylää eli siirtyy pois viheriöltä kohti seuraavaa tiiauspaikkaa. Tämä toimii järjestelmässä reiän vaihtona eli järjestelmä kirjaa edellisen reiän pelatuksi ja aloittaa uuden. Aika näppärää.IMG_2106

Itse asiassa neljäskin asia on hyvä olla olemassa, padi tai tietokone, sillä on paljon helpompaa käydä jälkikäteen tarkastelemassa pelikierroksen tilastoja suuremmalta näytöltä. Paikka mistä päästään tarkastelemaan omaa pelihistoriaa ja tilastoja on Pelaajaportaali (Player Portal), sinne pääsee nettisivujen www.caddieon.com kautta.

Jälkikäteen perehdyin tarkemmin tähän toiminnallisuuteen, josta heidän omilla nettisivuillaankin kirjoitetaan eli nyt on kyse ns. performance trackingistä. Sama asia on tuttua jo monista muista lajeista, mutta golfiin tämä on tullut ensimmäistä kertaa vasta viime vuonna. Maailmalla performance tracking on tätä nykyä jo melko iso juttu ja myös tourpelaajista osa vannoo sen puolesta.Erityisesti valmennuksen puolella on odotettavissa, että CaddieON:in tapaiset tuotteet otetaan erittäin tervetulleina vastaan, sillä nyt golfopettajat saavat nähtäväkseen myös opetettaviensa edesottamuksia näiden pelikierroksilta, joihin he eivät muuten mitenkään ehtisi mukaan. Jos jotain voisi toivoa lisää, niin sellainen ominaisuus jossa opettaja voisi antaa treenivinkkejä suoraan järjestelmään tai pelaajan kännykkään tämän pelihistorian perusteella, se olisi mahtavaa. Todennäköisesti joku jossain jo tällaista koodaileekin johonkin härpäkkeeseen.

Oma veikkaukseni on, että golfin tulevaisuus – etenkin nuorten tulevien golfareiden parissa – on osittain juuri CaddieON:in tapaisissa laitteissa ja applikaatioissa, jotka lisäävät peliin aivan uusia ulottuvuuksia. Onneksi kuitenkin edelleen tarvitsee itse lyödä lyöntinsä, vaikka toisaalta olisihan se joskus kivaa laittaa järjestelmä lyömään täydellinen lähestymislyönti bunkkerista ihan lipun viereen.
Teksti PAULIINA VIRTA

Kuvat PAULIINA VIRTA / SAMI VÄLIKANGAS