Teksti: Esa Hukkanen
Jäädessään eläkkeelle moni urheilija ryhtyy alallaan jonkinlaiseksi konsultiksi. Yhdet siirtyvät valmentajan polulle, toiset fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin asiantuntijoiksi. Golfissa lajilegendoista tuppaa tulemaan kenttäsuunnittelijoita. Kuinka monella ammattilaisgolfarin suunnittelemalla kentällä sinä olet pelannut?
Major-voittajasta major-kenttien suunnittelijaksi
Jack Nicklaus on yli 300 suunnittelemallaan kentällä jättänyt varmasti jälkensä monen golfarin mieleen. Hänen piirtämänsä kentät ovat isännöineet muun muassa Ryder Cupia ja useita major-turnauksia.
Yksi ”Golden Bearin” tunnistetuimpia kenttiä – ja parhaaksi arvioitu – lienee TV:stäkin tuttu Muirfield Village Golf Course Yhdysvaltojen Ohiossa. Nicklaus suunnitteli kentän 1970-luvun alussa ja vuodesta 1976 lähtien siellä on pelattu PGA Tourin Memorial Tournament. Muirfieldin 71 bunkkeria ja 11 vesiestettä pitävät pelaajan otteessaan koko kierroksen.
Kotisohvagolfareille tutuksi on tullut myös vuonna 1986 avattu Valhalla Golf Club, jossa on pelattu PGA Championship kolmesti (1996, 2000 ja 2014) ja pelataan seuraavan kerran vuonna 2024. Vuoden 2008 Ryder Cup -taisto käytiin myös Valhallassa, josta Euroopan joukkue joutui palaamaan kotiin ilman pokaalia.
Vuonna 1940 syntynyt Nicklaus sai ensikosketuksensa golfkenttäsuunnitteluun jo 1960-luvun alussa, kun hän osallistui pelaajakonsulttina The Golf Clubin suunnitteluun Pete Dyen apurina. Kenttä on myöhemmin arvioitu Ohion osavaltion parhaimmaksi.
Dye ja Nicklaus suunnittelivat muitakin kenttiä yhteistyössä ja Muirfieldinkin sijainnin he olivat löytäneet jo 1960-luvun lopussa yhdessä. Nicklaus Design -suunnitteluyrityksellä on tätä nykyä kahdeksan toimipistettä kaikkiaan kuudessa eri maassa. 18-kertaisen major-voittajan voikin hyvillä mielin sanoa menestyneen myös golfkenttien rakennusbisneksessä.
Nicklaus on toki suunnitellut myös lomalaisille sopivia kenttiä. Esimerkiksi Meksikon Los Cabosissa sijaitsevan Cabo del Solin Ocean-kentän (jossa on harvinaisesti kaksi peräkkäistä par-kolmosta) ja Dominikaanisen tasavallan Punta Espada Golf Clubin, jonka viheriöistä kahdeksan lepää aivan Karibianmeren rannalla.
Kuningas ja Jumala yhteistyössä
Viisi vuotta sitten 87-vuotiaana menehtynyt Arnold ”The King” Palmer ehti ammattilaisgolfarina voittaa 95 turnausta. Näistä seitsemän oli majoreita vuosien 1958 ja 1970 välillä. PGA Championshipiä hän ei koskaan voittanut, vaikka onnistuikin tulemaan kolme kertaa toiseksi.
Kuten kollegansa Nicklaus, myös Palmer on suunnitellut yli 300 kenttää. Palmerin luomuksia löytyy Afrikkaa ja Antarktista lukuun ottamatta kaikista maanosista yhteensä 27 maasta.
Suomesta katsottuna lähimmät Palmerin kentät sijaitsevat Saksassa: Sporting Club Berlin ja Rethmar Golf Links. Hieman pidemmällä lennolla pääseekin sitten todellisen Palmer-kokemuksen äärelle. Vuoden 2006 Ryder Cup -kenttä, Irlannin Kildaressa sijaitseva The K Club, lienee yksi haastavimmista kentistä Irlannissa – ainakin sisämaan kentistä puhuttaessa.
Muutaman tunnin autoretki Irlannin läpi maan lounaiskulmaan vie golfmatkaajan toisenlaisen elämyksen äärelle. Vuonna 1984 avattu Tralee Golf Club on Palmerin ensimmäinen kenttä Euroopassa.
Palmer on itse todennut, ettei ole kohdannut toista näin hyvin golfkentän rakentamiseen soveltuvaa maa-aluetta.
Golfmatkailija voi törmätä Palmerin kenttiin ympäri maailman muun muassa Kiinassa, Intiassa ja Guamissa. Japanissa Palmerin kenttiä on reilusti toista kymmentä ja Kazakstanin kentistä Palmerin Zhailjau on arvioitu maan parhaaksi.
Palmer on muuten antanut nimensä myös aurinkoiselle golfmatkalle sopivalle drinkille. Alkoholittomaan juomaan tulee jääteetä ja sitruunasoodaa. Drinkki muuntuu kätevästi ”John Dalyksi”, kun siihen lisää vodkaa…
Musta ritari golfmatkailijan kiusana
Monen kotimaisen golfmatkaajan pakolliseksi “paikalliskohteeksi” on viime vuosina pongahtanut Bulgariassa sijaitseva huikaiseva Thracian Cliffs. ”Mustan ritarin” eli Gary Playerin suunnittelema kenttä on kuitenkin vain yksi niistä 400:sta, joiden suunnittelussa hän on ollut mukana. Myös Thracian Cliffsin naapurikenttä Blacksearama löytyy Playerin suunnitelmien joukosta.
Playerin kentistä monet keikkuvat maailman top 100 -listoilla. Thracian Cliffsin lisäksi pelaajan hengen salpaa esimerkiksi Etelä-Afrikan Fancourt, jossa on järjestetty muun muassa Presidents Cup ja African Open. Player on sanonut pitävänsä Fancourtia parhaana työnään. Golfmatkailija löytää Playerin kotimaasta Etelä-Afrikasta laajan kattauksen miehen suunnittelemia kenttiä.
Yksi Playerin helmistä Etelä-Afrikassa on monen matkaajan suosima Leopard Creek, jonka erottaa Krugerin kansallispuistosta vain väliin jäävä Crocodile River. Nimensä mukaisesti Leopard Creekissä pääsee ihailemaan kissaeläimiä. Sen jokaisella tiillä on nimittäin leopardin vuorokausirytmiä kuvaavia veistoksia alkaen kivellä makaavasta leopardista ja päättyen rinteellä maitaan tähyilevään savannin saalistajaan.
Suomalaiselle matkaajalle Playerin kentistä tuttuja lienevät myös Almerimar Resort ja Elparaiso Golf Club Espanjassa sekä Astoria Golf Resort Tšekeissä.
Pelaajana Player saavutti 160 ammattilaisvoittoa, joista yhdeksän majoria vuosina 1959–1978.
Kohdevalaistus loppukierrokselle
Yli 30-kertainen ET-voittaja Colin Montgomerie on myös palkintoja voittanut golfkenttäarkkitehti.
Vuonna 2002 avattu Address Montgomerie Dubai tarjoaa pelaajalle monenlaisia elämyksiä. Tulivat ne sitten Snake-väylän käärmeensilmien tai Arabiemiraattien kartan mukaiseksi muotoillun väylän avulla, unohtumattomia ne ovat varmasti. Ja jos muu ei auta, takatiiltä 600-metrinen päätösreikä jättää muistoihin ainakin jonkinlaisen jäljen.
Sitten on tietenkin Turkin parhaaksi arvioitu Maxx Royal, jossa pelattiin European Tourin Turkish Airlines Open vuosina 2013–2015 ja uudelleen 2019. Kenttää ympäröi komea puusto, ja pelaajan pitävät varpaillaan kahdeksan järven lisäksi epätyypillinen par-lukujen jakautuma. Kentältä löytyy viisi par-kolmosta ja viisi par-vitosta, joten vaihtelua riittää.
Maxx Royalista erityisen tekee kuitenkin sen 120 valaisinpylvästä, jotka valaisevat kenttää väylillä 9–18. Kaikkiaan 379 valoa on erikseen säädettävissä ja ne kaikki osoittavat pelin suuntaan ilman häikäisyvaaraa. Toki yökierroksia voi jäädä pelaamaan myös keskikesän koti-Suomeen, jos uni ei maita.
Menestystä tulevaisuuden kenttäsuunnittelijana?
Tiger Woodsin ensimmäinen kenttä Yhdysvalloissa oli yksityinen Bluejack National Texasissa. Kenttää on kiitelty pelaajaystävälliseksi ja hauskaksi mutta haastavaksi.
Payne’s Valley oli puolestaan Tigerin ensimmäinen julkinen kenttäprojekti kotimaassaan. Kenttä on tuttu noin vuosi sitten pelatusta näytösottelusta, jossa Tiger pelasi yhdessä Justin Thomasin, Rory McIlroyn ja Justin Rosen kanssa. Pareina (Yhdysvallat vastaan Eurooppa) pelatussa hyväntekeväisyysottelussa juhlistettiin kentän avajaisia.
Muita Tigerin kenttiä ovat El Cardonal Meksikossa Cabo San Lucasin Diamante-resortissa, kymmenreikäinen Jack’s Bay Bahamalla ja pian valmistuva Dubain Trump World Golf Club.
Tiger on myös suunnitellut ”pihaprojektina” kotiinsa harjoitusalueen. Muuttaessaan Jupiter Islandille vuonna 2010 hän halusi takapihalleen kunnolliset olosuhteet treenaamiseen. Neljän erilaisen viheriön ympärille rakennetulla alueella pystyy lyömään kaikkia mahdollisia lyöntejä noin 150 jaardiin (noin 137 metriin) saakka. Viheriöiden ympärillä olevissa bunkkereissa on erilaisia hiekkalajeja, joita voi odottaa tulevan vastaan turnauksissa.
Tiger ei ehkä ole vielä suunnitellut yhtä monta kenttää kuin jotkut legendakollegansa – eikä voittanut yhtä monta majoria – mutta toivotaan, että molempien lukumäärä vielä kasvaa. Viidellätoista major-voitollaan Tiger on kolmen tittelin päässä Nicklausista. Nykypelaajista ei kuitenkaan ihan heti ole haastajiksi, joten eiköhän kaksikko pidä kärkipaikkansa jonkin aikaa.
Nimellä nimeä
Toisinaan jää hieman epävarmaksi, kuinka suuri osa legendojen suunnittelemista kentistä on ihan aidosti heidän kädenjälkeään ja kuinka paljon he ovat vain konsultoineet – tai antaneet pelkän nimensä käyttöön. Varmaa kuitenkin on, että golflegendat ovat jättäneet jälkensä golfhistoriaan muutenkin kuin pelaamalla.
Golfkentät ovat usein suunnittelijalleen tyypillisiä ja tunnistettavia. Esimerkiksi Jack Nicklaus on saanut kritiikkiä etenkin ensimmäisistä suunnitelmistaan, koska ne vaativat pelaajalta liian usein korkeita fade-lyöntejä – Golden Bearin itsensä tavaramerkkilyöntiä. Voikin kysyä, kenelle pelaajat kenttiä suunnittelevat.