Golfarin kuntosaliharjoittelu

Golfkausi lähenee, oletko valmiina?

Pitkän talven taittuessa kevättä kohti on hyvä hetki alkaa valmistautua tulevaan golfkauteen.

Lajia harrastavat tietävät oikean tekniikan tärkeyden ja kauden aikana myös keskittymiskyky tai paremminkin lajin henkinen puoli nousee usein pinnalle, joskus jopa niin että mailat saavat kyytiä hieman väärällä tavalla. Näistä etenkin tekniikkaan löytyy lähes aina apu koulutetulta prolta, hämmästyttävästi hyvä tekniikka myös auttaa henkistä puolta.

Muutaman opetustunnin tai vaikkapa kurssin hinta yleensä säästyy säilyneinä palloina ja itse pelaamisesta tulee huomattavasti nautinnollisempaa.

Hyvin tärkeää on myös fyysinen puoli, joka jää usein vähemmälle huomiolle, vaikka tältä osin on mahdollista saada suuri hyöty myös laajemmalti. Parempi liikkuvuus, voimatasot, koko kehon kunto ja terveempi olemus.

Kysyimme alan huippuosaaja Janos Uotilalta vinkkejä millaiset saliharjoitteet sopivat juuri golfiin.

”Markkinoilla on paljon konsteja tarjolla, liikkuvuus on yksi niistä, en ole 43v urallani nähnyt ketään kenellä liikkuvuus estäisi lyömästä pitkälle!”

Janos hämmästelee yleistä urheilun ja sen fysiikan ymmärrystä:

”Trendinä on PGA:sta mittojen hapuilu, ja minua lähestytään lihasmassan tai ”golfvoiman” tai jopa ”golf nopeuden” tarpeessa, ne ovat hämmentäviä odotuksia. 

Urheilussa on olemassa kolme faktaa ja golfissa korostuu neljäs muuttuja, johon synnytään tai sitä voidaan kehittää noilla kolmella ja jos siinä on rajoitteellinen, niin kannattaa keskittyä haastamaan itseään.

1: hyvä tekniikka

2: hyvä yleisfysiikka

3: geneettiset edut ja rasitteet

4: muuttuja joka golfissa korostuu eli pää, kuinka kasetti kestää ja luotatko itseesi?

Mitään vippaskonsteja ei ole, ja tässä golf ei tee poikkeusta, paitsi että golf ei vaadi fyysisesti super urheilijaa, mutta golf vaatii hyvää hermotusta, kehon tuntemusta ja oikeaa fyysistä prosessia oikeassa järjestyksessä.

Jos kehoa ei hallitse, niin kannattaa vaihtaa lajia etenkin, jos ei ole kiinnostunut kehonsa hallinnasta. Parhaat golfarit on aika hyviä kaikessa liikunnassa, koska golf vaatii äärimmäisen paljon kehon hallintaa, lihas aktivaatioita, lihasten rentoutusta ja prosessi munitaan usein liialla väärien lihasten työllä.

Äärimmillään voisin radikaalisti verrata golfia kehonrakennukseen, jossa yksittäisiä lihasryhmiä herätetään töihin ja toisaalla pitää pystyä rentouttamaan ja piiloutumaan. 

Kumpikaan lajeista ei suorituksessa vaadi repivää ja räjähtävää suoritusta, kuten juoksu, hyppy tai heittolajit. Pituuslyönnissä toki vaaditaan repimistä, mutta 115mph mailanpään nopeus on heille rentoa sunnuntai golfia, tämä nopeus tietääkseni riittää pga tasolla.”

Janoksen mukaan tärkeää on asettaa oma tavoite, harjoitella säännöllisesti, tehdä ainakin alkuun lajin tuntevan ammattilaisen opastamana, jotta liikkeet tulee tehtyä heti oikein ja vältytään mahdollisilta vammoilta. Aloitettaessa pari viikkokertaa riittää, mutta nopeasti tavoitteena olisi ainakin kolme harjoituskertaa viikossa, tämä siis golf harjoitteiden osalta mutta hyvä olisi myös lisätä sopivasti muuta kuntosaliharjoittelua.

Mikäli aihe kiinnostaa niin osaavaa ohjausta saat Keran LoftGymistä.

Muutamia Janoksen harjoitteita voit katsoa TÄSTÄ

Janos Uotila