Juttusarjan viimeisessä osassa keskitymme USA:n 2000-luvun presidentteihin ja muihin maailman golfaaviin päättäjiin.
Vuosituhannen ensimmäinen uusi presidentti George Walker Bush (2001-2009) oli erinomainen urheilija, mutta hän ei ollut yhtä sitoutunut golfari kuin isänsä ja muut sukunsa miehet ennen häntä. Isänsä tavoin hän kuitenkin piti nopeasta pelistä.
Virkavuosinaan nuorempi Bush pelasi vain 24 kierrosta, kunnes jätti pelin julkisesti. Presidenttinä tasoituksella 15 pelannut Bush joutui Nixonin tavoin lopettamaan golfaamisen presidentillisten kiireiden vuoksi.
Irakin toinen sota vei hänen kaiken aikansa, mutta myös hänen saamansa kritiikki kommenteistaan golfkentällä saattoivat vaikuttaa asiaan. Eräässä haastattelussa hän sanoi: ”Pyydän kaikkia kansakuntia tekemään kaikkensa näiden terroristien pysäyttämiseksi. Kiitos. No niin, katsokaas tätä draivia.” Kommenttia ei tietenkään katsottu ihan hyvällä.
Hän palasi kahden presidenttikautensa jälkeen takaisin viheriöille ja paransi peliään laskien tasoituksensa singelilukuihin. Hän on kertonut pelanneensa Augustan 77 lyönnillä.
Nuoremman Bushin jälkeen Valkoiseen taloon valittu Barack Hussein Obama II (2009-2017) sai usein kritiikkiä runsaasta golfaamisestaan, vaikka hänen kierrosmääränsä jäivätkin montaa edeltäjäänsä – tai seuraajaansa – pienemmiksi. Paljon hän toki pelasi, keskimäärin 42 kierrosta vuodessa. Obaman presidenttikauden kokonaiskierrosmäärä oli pienempi kuin hänen edeltäjiensä Clintonin, Eisenhowerin ja Wilsonin. Busheista poiketen Obaman pelirytmiä on kuvattu hitaaksi. Noin 13 tasoituksella pelannut Obama pelasi jopa kuusituntisia kierroksia.
Ainoastaan Obaman edeltäjä George W. Bush, joka pelasi keskimäärin vain kolme kierrosta vuodessa, on puolustanut Obaman golfharrastusta todeten, että kyllä presidentinkin pitää voida rentoutua. Sen sijaan Obaman seuraaja Trump (anteeksi), jonka ennustettu keskiarvo on 91 kierrosta vuodessa, on kritisoinut Obamaa rajusti tämän golfaamisesta.
Monista kollegoistaan poiketen Obama suosi puolustusvoimien kenttiä eikä pelannut juurikaan yksityisillä kentillä. Obama oli ensimmäinen vasenkätinen golfaripresidentti.
Otetaan lupauksista huolimatta vielä tarkempi yhteenveto istuvan presidentin Donald John Trumpin (2017-) golftavoista. Trump on todennäköisesti taitavin golfanneista presidenteistä. Alle kolmosen tasoituksella pelaava Trump on opetellut hyvin toistettavan swinginsä itse ja voittanut 19 klubimestaruutta. Trump on mukana golfissa muutenkin kuin harrastajana ja hän omisti ennen presidenttiyttään 17 kenttää ympäri maailman.
Trump kutsuu Mar-A-Lagon asuntoaan Floridassa ”eteläiseksi Valkoiseksi taloksi”, koska hän vierailee siellä niin usein.
Golf yhdistää johtajia maailmalla
Kotimaisista presidenteistämme tunnetuin golfari lienee Martti Ahtisaari, jonka Nobelin rauhanpalkinto oli monena kesänä näytillä Hirsalan klubilla. Suomalaisen golfhistorian kenties parhaiten tuntevan Lassi Tilanderin mukaan Ahtisaari innostui lajista työskennellessään Namibiassa YK:n tehtävissä. Tilander kertoo Golfpisteellä blogissaan, että myös marsalkka Mannerheim pelasi golfia, mutta tiettävästi vain ulkomailla.
Helsingin Golfklubi yritti tehdä myös Urho Kekkosesta golfaria siinä onnistumatta, Tilander kirjoittaa. Muita golfareita kotimaan politiikan huipulla ovat tällä vuosituhannella olleet ainakin Esko Aho, Ilkka Kanerva ja yliopistogolfiakin Yhdysvalloissa pelannut Alexander Stubb.
Sitten oli tietenkin Rakas Johtaja, Pohjois-Korean Kim Jong-il, jonka ennätystulos par 72 -kentällä oli 34 lyöntiä. Eikä se ollut mikä tahansa kierros muiden joukossa, vaan hänen ensimmäisensä, jonka aikana hän teki muiden sankaritekojen ohella viisi hole-in-onea. Tosin Golf.comin artikkelin mukaan North Korean Open -turnauksessa tehtyjen ”ässien” kohdalla kyseessä oli tulosten kirjaukseen liittynyt virhe. Merkkaaja oli nimittäin kirjannut parit nolliksi, bogit ykkösiksi ja tuplabogit kakkosiksi. Kim oli siis tehnyt viisi bogia, jotka pohjoiskorealainen uutistoimisto oli tulkinnut hole-in-oneiksi. 17 todistajasta huolimatta on mahdollista, että 34 lyönnin tuloksessa on tapahtunut muitakin kirjausvirheitä.
Golf vetää puoleensa johtajia joka puolella maailmaa. Japanin pääministeri Shinzo Abe lahjoitti Trumpille (taas se tuli, anteeksi) kultaisen mailan, jolla Trumpin sanotaan pelanneenkin. Abe ja Trump ovat pelanneet yhdessä niin Yhdysvalloissa kuin Japanissa. New Yorkin entisenä pormestarina tunnettu Rudy Giuliani pelaa myös säännöllisesti Trumpin kanssa.
Trumpin kanssa on usein pelannut myös presidentiksi mielinyt Michael Bloomberg, joka New Yorkin pormestarina toimiessaan antoi Trumpille luvan golfkentän rakentamiseen. Nyt hän on kampanjassaan hyökännyt voimakkaasti istuvan presidentin golfharrastusta vastaan muun muassa iskulauseella ”Donald Trump huijaa golfissa”.
Golfaavat naisjohtajat
Huomasitko, että tässä artikkelissa ei mainittu vielä yhtäkään naista? Maailmalla golfareista vain noin 20 prosenttia on naisia ja Suomessa noin 30 prosenttia, joten golfaavia naisjohtajiakin on aika harvassa. Artikkelissa mainittu Yhdysvaltain 28. presidentti Woodrow Wilson tapasi golfaavan toisen vaimonsa Edithin golfkentällä. Ja ei, Wilsonin ensimmäinen avioliitto ei päättynyt yli-innokkaan golfharrastuksen takia, vaan hänen ensimmäinen vaimonsa menehtyi munuaissairauteen.
Tunnetuimpien golfaavien naisjohtajien joukkoon lukeutunee nuoremman Bushin aikakaudella ulkoministerinä toiminut republikaanipoliitikko Condoleezza Rice, joka aloitti golfin työskennellessään Valkoisessa talossa. Vuonna 2012 tasoituksella 14 pelannut Rice oli yksi ensimmäisistä Augustaan otetuista naisjäsenistä. Augustassa on tiettävästi kolme naisjäsentä ja puheenjohtaja Fred Ridleyn mukaan uusien naisjäsenten hyväksymistä suunnitellaan.
Ricen lisäksi Augustan jäseniä ovat ensimmäisenä naisena Forbes-lehden kanteen päässyt, innokkaana golfarina tunnettu sijoittaja Darla Moore ja vuonna 2018 maailman kymmenenneksi vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi arvioitu teknologiayhtiö IBM:n johtaja Virginia ”Ginni” Rometty, jonka tasoitus liittymishetkellä oli satunnaiselle golfarille sopiva yli 30.
Verrattuna joihinkin miesjohtajiin, Rometty ei näytä pyrkivän kaunistelemaan golftulostaan. Liittyessään Augustaan hänen golfariprofiilissaan 20 viimeisen kierroksen joukossa paras oli 105 ja huonoin 144, mikä tarkoittaa keskimäärin kahdeksaa lyöntiä jokaisella reiällä. Kuvittele samanlainen tulos Kim Jong-ilin tai Donald Trumpin tiedoissa.
Teksti: Esa Hukkanen
Kuvat: Getty Images