Mailojen optimointi käyttäjälähtöisesti on alkanut 1950- ja 1960-lukujen vaihteesta, kun televisioiden viiksiantennin kehittäjä, norjalainen Karsten Solheim alkoi rakentaa erilaisia puttereita. Hän oivalsi silloin, että pelaajat ovat eripituisia ja -mallisia ja lyövät eri tavalla, joten suoritus voisi olla helpompi, mikäli mailat olisivat paremmin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin sopivia.
”PING-nimi tuli puolestaan siitä, kun Karsten puttaili ensimmäisellä suunnittelemallaan putterilla nimeltä 1A, ja siitä kuuluu semmoinen ping-ääni”, valottaa PINGin maahantuonnista isänsä Tapio Juvosen kanssa vastaava Taru Åkesson.
Suomessa mailojen fittaamiskulttuuriin on alettu pikku hiljaa herätä. Palvelun käytön kynnyksenä on usein luulo, että se on kallista.
”Eikä se edes maksa mitään, jos ostaa mailat samalla. Joten miksi jättää käyttämättä tilaisuus, jos kerran muutenkin on aikonut hankkia uudet mailat”, Åkesson toteaa.
Muualla maailmassa fittaamisesta veloitetaan.
”Mielestäni siitä pitäisi Suomessakin jopa maksaa vähän, ostaa mailat tai ei. Onhan se kuitenkin palvelu, mihin fittaajalla menee aikaa. Jenkeissä ja Englannissa palvelu on maksullinen. Esimerkiksi PINGin Fitting Centerissä palvelusta otetaan 40 puntaa, ja kuvio toimii niin, että kuluttaja menee kauppiaan luo, joka varaa ajan Fitting Centeristä. Fittauksen jälkeen kauppiaalle lähetetään mailatiedot, joiden perusteella kuluttaja tilaa kauppiaalta mailat.”
“Mutta joka tapauksessa, varsinkin nykyjärjestelmällä Suomessa kynnys fittaamiseen on alhainen, mielikuva siitä ehkä ei kuitenkaan ole. Siksi fittausta käytetään vielä turhan vähän”, Taru Åkesson summaa.
Yksi yleinen harhaluulo on myös sellainen, että aloittelijan ei kannata fitata mailoja.
”Mun mielestä nimenomaan siinä vaiheessa se kannattaa, sillä onhan lajin kuin lajin aloittaminen helpompaa, jos sulla on itsellesi sopivat välineet. Monesti naisilla näkee settejä, jotka on ostettu netistä tai saatu puolisolta, ja sitten ihmetellään, että miksi joillain mailoilla lyöminen ei oikein onnistu. Ja pelkkä kurkistus bägiin paljastaa, että siellä saattaa olla esimerkiksi osa mailoista miesten ja osa naisten”, Åkesson toteaa.
Puttereita fitataan vielä vähän
Eniten käytetty maila eli putteri ostetaan nykyisin yhä usein suoraan hyllystä.
”93 prosenttia kaikista golfareista maailmassa tekee niin. Mutta siihen toivoisin kulttuurin muutosta, sillä putterin fittaaminen on kaiken lisäksi hyvin nopeaa ja helppoa. Valitsemalla oikeanpituisen, -painoisen ja oikealla tavalla painoitetun putterin saa puttaamisesta tehtyä useiksi vuosiksi eteenpäin huomattavasti helpompaa.”
”PINGillä on jopa iPING Putting App eli applikaatio iPhoneen, jonka avulla putterin valinta on erittäin helppoa. iPhone vain kiinni putteriin, ja muutamalla putilla applikaatio kertoo, minkälainen putteri sun kannattaa valita”, Taru Åkesson päättää.
Kuva: PINGiä maahan tuova Taru Åkesson toimii myös Tuusulan ladykapteenina
Teksti & KUVAT MIKKO SUURSALMI