Vierumäki haluaa sekä Euroopan että Challenge Tourin osakilpailut. Kolmen vuoden kausi Vierumäki Finnish Challenge turnausta tuli tänä vuonna päätökseen. On aika katsoa mitä on saavutettu ja mikä on mahdollista tulevaisuudessa. Vierumäen organisaatio on julistanut tavoitteekseen saada European Tourin turnaus Suomeen. Onko se mahdollista vai silkkaa utopiaa?
Neljä vuotta sitten yleinen mielipide oli, että edes Challenge Tourin kisan järjestäminen kannattavasti ei onnistu kotimaassamme. Olihan tapahtuman järjestäminen osoittautunut taloudelliseksi kivireeksi Suomen Golfliitolle.
Vierumäen toimitusjohtaja Jan Ruohon ilmoittautuessa CT-turnauksen uudeksi promoottoriksi, epäilijöitä oli varmasti enemmän kuin uskovia. Haasteena nähtiin noin 300 000 euron palkintopotin kerääminen, Vierumäen sijainti kaukana pääkaupunkiseudun katsojien näkökulmasta ja Cooke-kentän kunto.
Vuoden 2018 kisan huipentuessa Kim Koivun upeaan voittoputtiin ensimmäisellä uusintareiällä, epäilykset ja huolet voitiin vihdoin ja virallisesti unohtaa. Vierumäki Finnish Challenge on käännyttänyt epäilijät ja löytänyt paikkansa kotimaan golfin kirkkaimpana tähtenä. Turnauksen viimeisenä päivänä kentälle lähti kolme suomalaista pelaajaa taistelemaan kärkisijoista ja sade-ennusteesta huolimatta he saivat vahvat kannattajajoukot kentälle kiertämään.
Tapahtuma näkyi ja kuului kaikkialle golfia ja urheilua seuraaville. Tapahtumaviikko oli menestys kaikilla mittareilla. Menestykseksi täytyy myös lukea Tapio Pulkkasen nousu European Tourille. Yksi nousun keskeisiä tekijöitä oli Vierumäen antamat villikortit. Tällä kaudella Kim Koivu ja Kalle Samooja ovat tekemässä samaa temppua. Menestystä on siis tullut monella rintamalla.
Pelaajat viihtyvät Vierumäellä
Pelaajat ovat pitäneet Vierumäestä kokonaisuutena. Siirtymä lentokentältä Vierumäelle on järjestetty yhteiskuljetuksin ja lähes kaikki pelaajat majoittuvat Vierumäen hotellissa tai mökeissä. Kaikki pelaamiseen ja harjoitteluun liittyvä on kävelymatkan päässä, joten pelaajien on helppo suorittaa kilpailurutiininsa.
Sen lisäksi urheiluopisto tarjoaa laajat mahdollisuudet liikuntaan ja Suomalaisiin elämyksiin. Pelaajat ovat päässeet kokeilemaan jääkiekkoa ja kansainväliselle kiertueorganisaatiolle on järjestetty savusaunaa ja risteilyiltamia suomalaisessa järvimaisemassa. Ensimmäisenä vuotena pelaajia siivitti pohjoisen eksotiikkaan myös kentällä kisaviikolla vieraillut karhu.
Täysin ongelmitta ei toki kolme vuotta ole kulunut. Isoimmat otsikot ja kiistat ovat yllättäen tulleet turnauksen pelipaikoista. Kalabaliikkia on käyty kulissien takana ja sosiaalisessa mediassa julkisestikin.
Kilpailun promoottori omistaa oikeudet tapahtumaan ja kantaa siitä taloudellisen vastuun. Tähän sisältyy myös oikeus päättää tietyn osuuden turnaukseen pääsevistä pelaajista. Nämä niin sanotut villikortit ovat myös kauppatavaraa siinä mielessä, että Challenge Tour kiertueen eri turnausten promoottorit vaihtavat kortteja ja voivat kutsua mielenkiintoisia pelaajia tapahtumiinsa.
Ulkomaiden turnauksiin vaihtokaupalla saatavilla korteilla puolestaan voidaan edistää kotimaisten pelaajien uraa.
Kiistaa ja väärin ymmärrystä suomalaisissa golfpiireissä syntyi siitä, ettei korttien luonnetta ymmärretty. Aiemmin kun Golfliitto järjesti tapahtumaa, oli kiertuemenestys keskeinen ja oikeastaan ainoa valintakriteeri. Promoottori Jan Ruoho puolestaan jakoi villit kortit tapahtuman kiinnostavuuden ja taloudellisuuden kannalta parhaalla näkemällään tavalla, eikä esimerkiksi Finnish Tourin sijoitusten perusteella. Tämä on Vierumäelle liiketoimintaa ja tähän Ruoholla on promoottorisopimuksen pohjalta oikeus.
Kenttä kuntoon uuden kenttämestarin johdolla
Kenttä ja Suomen olosuhteet ovat varmasti tuottaneet harmaita hiuksia tapahtuman organisaatiolle. Cooke-kentän lay out soveltuu todella hyvin ammattilaisgolfiin ja se on saanut varauksetonta kiitosta kilpapelaajilta. Huolenaiheena jo pitkään ovat olleet kentän viheriöt.
Kaksi ensimmäistä kautta kenttähenkilökunta sai työskennellä pitkiä päiviä läpi kesän saadakseen viheriöt kisakuntoon. Kaudella 2017 panostusta kenttään lisättiin ja uudeksi kenttämestariksi valittiin kansainvälistäkin mainetta ansainnut skotti Alan Strachan.
Parannusta kentän kunnossa on saatu aikaan nopeasti, tänä vuonna päästiin turnaus viemään läpi erinomaisilla pinnoilla. European Touria varten vaatimustaso kuitenkin nousee.
”Kenttää pitää saada haastavammaksi”, kommentoi asiaa Mikko Ilonen Challenge Tourin Pro Am päivän lehdistötilaisuudessa. Samaa mieltä on myös kenttämestari Strachan.
”Minulla on parin vuoden suunnitelma, miten raffit saadaan vahvemmiksi ja rankaisevammiksi. Kentän pitää olla haastavampi European Tourille”, kuvailee Strachan tilannetta.
”Tunnistan nuo tarpeet ja viheriöidenkin osalta meillä on vielä töitä tehtävänä. Haluaisin myös nähdä väylät vielä paremmassa ja tasaisemmassa ruohossa tulevilla kausilla”, Ruoho tunnustaa.
Isoja infrastruktuuriin tai kenttään liittyviä investointeja meillä ei kuitenkaan ole tiedossa edes European Touria ajatellen.
”Tarvittavat palvelut ja mahdolliset katsomot saamme nopeastikin tänne rakennettua. Olen niitä jo hieman suunnitellutkin valmiiksi. Onneksi useammalla väylällä on luonnostaan sopivia rinteitä katsomoiksi”, kuvaa tilannetta Ruoho.
Saadaanko European Tour Suomeen?
Tänä vuonna tuli siis päätökseen ensimmäinen 2+1 -vuotisena tehty sopimus Vierumäki Finnish Challenge turnauksen järjestämisestä. Jan Ruoholla ja Vierumäen tiimillä on syksy aikaa neuvotella jatkosta ja tapahtuman suunnasta.
Jo aikaisemmin Ruoho on julkisesti asettanut tavoitteeksi European Tourin turnauksen saamisen Suomeen, mutta ei siinä vielä kaikki.
”Minun tavoite on jatkaa Challenge Tourin järjestämistä ja saada myös European Tour”, lataa Ruoho.
Kyse ei siis ole joko-tai -tilanteesta. ”Minun visiossa ne tukevat toisiaan ja jos European Tour saadaan tänne, niin kyllä Challenge Tour hoidetaan siinä ohessa. Haluan että Suomessa on selkeä polku Finnish Tourilta Challenge Tourille ja aina European Tourille asti. Tämä pitäisi olla koko Suomi-golfin tahtotila. Ei tämä ole vain Jan Ruohon projekti, vaan haluamme tehdä tämän yhdessä Golfliiton ja kotimaisten seurojen kanssa”, selittää Ruoho ajatusmaailmaansa.
European Tourin saaminen Suomeen vaatii ensisijaisesti ison määrän rahaa. Käytännössä budjetti on noin kaksi miljoonaa euroa. Challenge Tourin järjestämien vaatii vain reilun kymmenesosan siitä.
Suomen kokoisilla markkinoilla European Tourin vaatiman rahoituksen kerääminen ei ole helppoa. Ruoho uskoo kuitenkin, että se on mahdollista.
”Aikajänne ET-turnauksen saamiseksi Vierumäelle kaudelle 2019 oli liian pieni. Siihen emme ehdi, ellei jotain todella isoa käännettä tapahdu lähiviikkoina. Myynnissä olevien pakettien suuri koko ja hinta tarkoittaa sitä, että päätökselle pitää antaa aikaa”, myöntää Ruoho.
Asian tiimoilta on käyty paljon tapaamisia ja edistystä on tapahtunut. ”Myös European Tourin organisaatiolta ja etenkin Fredrik Lindgreniltä olen saanut paljon kontakteja ja leadeja. Myös European Tourilla on vahva kiinnostus saada kiertue uuteen maahan. Suomesta tulisi kiertueen pohjoisin stoppi.”
”Meidän tulee kuitenkin ensimmäisenä varmistaa tapahtuman kannattavuus. Vierumäki näkee tämän projektin osana sen liiketoimintakokonaisuutta. Tapahtumassa pitää olla hyvää taloudellista järkeä, muuten käytämme sen viikon jonkin toisenlaisen tapahtuman järjestämiseen. Emme voi ottaa riskiä ja kantaa tapahtuman tappiota vain urheilun ilosta”, kertoo Ruoho.
Kun tiedetään taloudelliset riskit ja tapahtuman vaatimat työmäärät, miksi Vierumäki haluaa European Tourin tapahtuman järjestettäväkseen?
”Haluamme osoittaa kykymme järjestää isoja tapahtumia ja profiloitua kansainvälisestikin. Tämä on tärkeää kaikkien Vierumäen palveluiden osalta, tässä emme ajattele vain golfia. European Tourin osakilpailuilla on noin kuusi sataa miljoona katsojaa, se on tärkeä näyteikkuna meille”, valottaa Jan Ruoho tilannetta.
Challenge Tourin kilpailujohtaja Gary Tait on myös varovaisen optimistinen jatkon suhteen. ”Vierumäellä on valmiudet isompiinkin tapahtumiin, täällä on hyvät puitteet ja Vierumäen resursseja on mahdollista hyödyntää enemmänkin, jos ja kun European Tour täällä järjestetään. Vaatimustaso kuitenkin nousee uudelle tasolle. Pelaajia ja caddejä on enemmän, katsojia enemmän, TV-tuotantotiimit tarvitseva tiettyjä asioita ja katsomot pitää järjestää”, kuvaillee tilannetta Tait.
Positiivista oli huomata Gary Taitin kanssa keskusteltaessa, että häntä todella kiinnosti golfin kasvattaminen Suomessa. Hän näki Challenge Tourin ja European Tourin tapahtumien mahdollisuutena viedä golfia lajina eteenpäin, osaksi suomalaista urheilukulttuuria.
”European Tour voisi olla väline millä golf tulisi isosti Suomeen. Haluaisin nähdä täällä ison perhetapahtuman rakentuvan turnauksen ympärille. Tapahtuman missä olisi golfin lisäksi paljon aktiviteetteja ja minne golfarit ja tulevat golffrit voisivat tulla viihtymään.”
Gary Taitin mukaan European Tourin saaminen Suomeen vaatii ”organisaatiolta innostusta ja sydäntä”.
Kisan saaminen Suomen kokoiseen maahan vaatii meiltä kaikilta golfareilta innostusta ja sydäntä. Seuraavan parin vuoden aikana nähdään, löytyykö sitä.
Teksti: Olli-Pekka Nissinen Kuvat: Tomi Natri