Etelä-Afrikka – Kapkaupungin golf ja upeat makuelämykset

Etelä-Afrikka tarjoaa talvikuukausien aikana ihanteelliset olosuhteet golflomalle huippuluokan kentillä. Golfpassin matkoilla voi keskittyä Kapkaupungin golfiin ja upeisiin makuelämyksiin tai lähteä kiertomatkalla tutustumaan eteläisen rannikon upeimpiin kenttiin. Molemmilla reissuilla pääset todistamaan unohtumattoman safarikokemuksen.

Teksti: Tero Parkkinen  Kuvat: Golfkentät

Etelä-Afrikka on yhdistelmä luonnonkauneutta, monimuotoista kulttuuria ja historiaa. Entistä kiinnostavammaksi kohteeksi sen tekee maan uskomaton golfkattaus. Golfareille Etelä-Afrikka kuuluukin niiden ainutlaatuisten kohteiden joukkoon, jotka on koettava ainakin kerran elämässä.

Tammi-helmikuussa, kun kotimaassa paukkuvat kovimmat pakkaset, odottaa maapallon eteläisellä puolella täydelliset pelisäät. Etelä-Afrikan puolesta puhuu myös vain tunnin aikaero, joka helpottaa matkustamista ja lomalta palautumista.

Yksi Etelä-Afrikan houkuttelevimmista piirteistä on sen ainutlaatuinen luonnonkauneus. Upeiden rantojen ja dramaattisen vuoriston lisäksi Etelä-Afrikasta löytyy vehreitä savanneja ja aavikkoalueita. Golfväyliltä avautuu ikimuistoisia maisemia.

“Golfpassin talven matkalla on myös mahdollisuus yhdistää safarikokemus golfkierrosten väliin. Yöpyminen luonnonpuistoissa tarjoaa tilaisuuden kuunnella villieläinten ääniä ja tuntea Afrikan sydämen sykkeen”, Golfpassin perustaja Juha Passi kertoo.

Monimuotoisuus näkyy selkeästi myös Etelä-Afrikan ruokakulttuurissa, joka tarjoaa niin maistuvia paikallisia kuin kansainvälisiä makuja.

“Näistä makuelämyksistä pääsee nauttimaan kunnolla Golf & Gourmet -matkalla, jossa Kapkaupungin golfin ja makumaailman erittäin hyvin tuntevat Harry ja Mia Råstedt johdattavat matkalaiset kaupungin parhaille viheriöille ja ravintoloihin”, Passi toteaa.

Pinnacle Pointin Intian valtameren kokoinen vesieste on hieno syy vierailla kentällä. Dramaattiset maisemat ja henkeäsalpaava maasto saavat golfarin kunnioittamaan kenttää.

Kiertomatkalla majoitutaan tyylillä

Kapkaupungin gourmet-loman lisäksi Golfpassi tarjoaa tammikuussa myös Etelä-Afrikan kiertomatkan, jossa PGA pro Joel Virtasen johdolla kierretään rannikkoa kahden viikon ajan. Upean golfin lisäksi matkan hotellit ovat valittu erittäin huolella. Matkan aikana nautitaan kuuden erilaisen neljän tai viiden tähden hotellin palveluista.

Ensimmäiset neljä yötä vietetään Radisson Blu Hotel Waterfrontissa, kansainvälisessä viiden tähden hotellissa, joka sijaitsee upealla paikalla Atlantin valtameren reunalla. Kapkaupungin kauniiden rantojen ja monien matkailunähtävyyksien läheisyys tekee hotellin sijainnista täydellisen.

“Seuraavan kahden yön hotelli on kiehtova Oude Werf Hotel. Vuonna 1802 perustettu hotelli on maan vanhin ja historiallisin. Sen vieraanvaraisuus ja fine dining ovat kuuluisia jo vuosisatojen takaa.”

Hotellissa yhdistyy tyylikkäät ja ylelliset historialliset puitteet sekä modernit tilat ja henkilökunta, joka on ylpeä ystävällisestä, henkilökohtaisesta ja ammattitaitoisesta palvelustaan.

Kahden tunnin ajomatkan päässä Kapkaupungista sijaitseva Schoone Oordt Country House on yksi Etelä-Afrikan parhaista boutique-hotelleista, jonka vieraanvaraisuudesta nautitaan yhden yön verran.

Ainutlaatuisen luonnon keskellä sijaitseva viiden tähden Arabella Hotel, Golf & Spa on ryhmän tukikohta kahden päivän ajan. Golfkierroksen jälkeen hotellin spassa voi hemmotella lämmitetyssä sisäuima-altaassa, saunassa, höyrysaunassa ja kristallikylpylässä.

“Kaksi yötä vietetään myös Gondwana Game Reserve Lehele Lodgessa. Siellä matkailija pääsee kokemaan kodinomaisen safarimajan mukavuudet. Keskellä kaunista riistansuojelualuetta sijaitsevissa huviloissa yöpyminen on uskomaton ja unohtumaton kokemus”, Passi toteaa..

Viimeinen hotelli, Protea Hotel by Marriott Knysna Quays on yksi Etelä-Afrikan parhaista. Siellä on hyvä rentoutua kolmen päivän ja ihalla näkymiä maagiselle Knysnan laguunille. Kiertomatkan ohjelmaan kuuluu kahden päivän safari sekä Kapkaupungin kiertoajelu sekä tutustumispäivä viinialueille.

Arabella Golf.

Elämyksiä täynnä oleva Golf & Gourmet -loma

Golfpassin kahden viikon Golf & Gourmet -matkan majoitus on erilainen kuin kiertomatkan, mutta sen laatu ei kalpene viiden tähden hotellien rinnalla. Ryhmän käytössä on oma yksityinen villa Kapkaupungin trendikkäällä Camps Bayn alueella lähellä meren rantaa.

Modernissa talossa on viisi makuuhuonetta ja koko talon koko on hulppeat 300 neliötä. Jokaisessa huoneessa on oma kylpyhuone, jonka lisäksi käytössä on yhteinen tilava keittiö, ruokailutila, olohuone, TV, takka sekä viihtyisä ulkoterassi, uima-allas, ilmastointi, hälytyslaitteet ja turvakamerat. 

Talolla on 24/7 concierge-palvelu ja talolle tulee päivittäin kotiapulainen, joka valmistaa aamupalan asukkaiden toiveiden mukaan ja huolehtii talon siisteydessä. Matkan aikana ryhmänvetäjinä toimivat Harry ja Mia Råstedt, jotka ovat viettäneet jo pitkään talvet Kapkaupungissa.

“Talo sijaitsee Kapkaupungin hienoimmalla alueella ja sen aurinkoiselta terassilta voi ihastella kaunista merinäköalaa ja Pöytävuorta. Camps Bayn kuvankauniille rantabulevardille ravintoloineen kävelee 20 minuutissa tai muutamassa minuutissa Uberin kyydillä”, Harry Råstedt kertoo. Kapkaupungin keskustaan pääsee puolestaan autolla vartissa.

Todellinen herkuttelijan paratiisi

Kapkaupunki on loistava ruokakohde, jossa matkailijaa hellitään erinomaisilla ja korkeatasoisilla ravintoloilla. Kansainvälistä mainetta niittäneet kokit valmistavat ensiluokkaisista raaka-aineista makuhermoja kutkuttavia aterioita.

“Olemme valinneet ohjelmaan ravintoloita, jotka ovat tunnettuja sekä mainiosta ruuasta, että upeasta tunnelmasta. Riippuen ravintolasta, jokainen valitsee à la carte listalta haluamansa alku-, pää- ja jälkiruuan, tai vaihtoehtoisesti nauttii keittiön valmiiksi suunnitteleman maistelumenun”, Råstedt kertoo.

Golf & Gourmet -matkalle on järjestetty kaksi päiväretkeä, pöytävuori helikopterilennon kera sekä viinititilakierros Stellenboschin alueella.

“Pöytävuori on Kapkaupunkin hienoimpia nähtävyyksiä, ja se valloitetaan matkan ensimmäisen päiväretken aikana. Pöytävuoren maisemien ja uniikkiin luontoon tutustumisen jälkeen on vuorossa lounas, jonka jälkeen tehdään vielä ikimuistoinen helikopterilento merenrantaa myötäillen.”

Etelä-Afrikan viini on maailmankuulua ja matkan toiseen päiväretkeen kuuluu tutustuminen viehättävään Franschhoekin kaupunkiin ja vierailu yhdellä Etelä-Afrikan hienoimmista viinitiloista. Delaire Graffissa tutustutaan tilan viineihin ja nautitaan kolmen ruoka-lajin á la carte lounaan. Päivä päättyy viinimaistajaisilla Ernie Elsin viinitilalla.

Golf & Gourmet -matkan safariksi on valittu Sanbona Wildlife, joka on ehdottomasti Western Capen hienoin safarikohde. Täällä tutustutaan ilta- ja aamusafarilla eräoppaiden kanssa Afrikan luontoon ja bongataan ”The big five” eläimiä eli leijonia, elefantteja, leopardeja, sarvikuonoja ja puhveleita. Majoitus safarilla on järjestetty viiden tähden kahden hengen bungalowssa, jonka terassilla on oma, yksityinen pieni uima-allas. Retkeen kuuluu myös aamukahvit, brunssi, lounas sekä illallinen juomineen Dwyka Tented Lodgen ravintolassa.

Maailmanluokan golftarjonta

Molempien Golfpassin alkuvuoden Etelä-Afrikan matkojen golfohjelma on todella laadukas. Etelä-Afrikan rannikon kiertomatkalla matkan hintaan sisältyy green fee kahdeksalle eri huippukentälle. Hintaan kuuluu myös golfautot ja golfopetusta.

Myös Gourmet-loman ohjelmassa on kahdeksan järjestettyä pelipäivää Kapkaupungin lähistön parhailla kentillä. Molempien matkojen kenttätarjonta on esitelty artikkelissa erikseen. 

Pearl Valleyn 18-reikäisen kentän on suunnitellut Jack Nicklaus.

Etelä-Afrikan rannikon kiertomatkan golfkentät

Steenberg Golf rankataan vuodesta toiseen maan parhaimmassa kunnossa olevien kenttien joukkoon. Strategisesti sijoitetut hiekka- ja vesiesteet tarjoavat haasteita. Väylällä 14 (pitkä par-3), on Afrikan suurin, 76 metriä pitkä greeni. Monimuotoisen ympäröivän luonnon ehdoin suunniteltu kenttä ja taustalla siintävä Pöytävuori tekevät Steenbergistä hienon golfkokemuksen.

Pearl Valley on avaamisensa (2003) jälkeen saanut monia palkintoja ja mainintoja. Kenttä valittiin 2023 Etelä-Afrikan 3. parhaimmaksi golfkentäksi. Maailmanluokan 18-reikäisen Championship -kentän on suunnitellut itse Jack Nicklaus. Se edustaa täydellisesti hänen näkemystään, filosofiaansa ja intohimoaan peliin. Hyvin hoidetut läpi vuoden pelattavat väylät, hienosti sijoitetut hiekkaesteet ja nerokkaat vesiesteet, haastavat kokeneimmatkin pelaajat. Par 3 ja par 5 -väylien suunnittelussa on otettu huomioon talven luoteis- ja kesäiset kaakkoistuulet ja ne pelataan kaikki eri suuntiin.

Arabella on jälleen yksi Etelä-Afrikan top -rankingissa olevista huippukuntoisista golfkentistä. Tällä yksityisellä golfklubilla on myös paljon hiekka- ja vesiesteitä. Kenttä kiertelee Bot -joen laguunin rannoilla sulautuen ympäröivään luontoon. Kentän rakentamisessa onkin tarkkaan huomioitu ympäröivän jokisuiston luonnon haavoittuvuus.

Hermanus Golfin mittavien uudistusten jälkeen kenttä on noussut uuteen kukoistukseen. Koko kentän alue modernisoitiin ja muotoiltiin uudelleen, bunkkereita ja vesiesteitä myöten. Kenttä on nyt mielenkiintoinen ja visuaalisesti kaunis pelattava.

Pinnacle Pointin 7000 m väyliä, 80 bunkkeria ja Intian valtameren kokoinen vesieste ovat hyviä syitä vierailla kentällä. Useita mainintoja ja palkintoja saanut Intian valtameren rannalla sijaitseva kenttä on yksi maailman ainutlaatuisimmista maisemagolfkentistä. Dramaattiset maisemat sekä henkeäsalpaava maasto saavat golfarin kunnioittamaan kenttää ja pelaamaan maltilla. Intian valtameren kallioreunat reunustavat seitsemää väylää ja neljällä niistä pelataan jopa kallioiden sekä meren yli.

Simola Golf on yksi kolmesta Jack Nicklauksen suunnittelemista kentistä Afrikassa ja ehdottomasti yksi Etelä-Afrikan ikonisimmista kentistä. Kenttä mutkittelee korkealla, näyttävän Simola vuoren rinteillä. Rannikkokentistä poiketen, tuuli ei useinkaan häiritse peliä. Kentältä on upeat näkymät alas laaksoon. Tämä legendaarinen golfkenttä sekä haastaa että palkitsee kaiken tasoisia golfareita.

Pezula Golf Pezula Championship kentältä on näkymät sekä Knysnan laguuniin että Intian valtamerelle, ja se on epäilemättä yksi Afrikan kauneimmista 18-reikäisistä kentistä. Pezula on suunniteltu sekä haastavaksi että palkitsevaksi kaiken tasoisten pelaajien kentäksi, ja se on rankattu Etelä-Afrikan 20 parhaan kentän joukkoon.

Milnerton Golfin vehreää links-tyyppistä kenttää reunustaa länsipuolella Atlantin valtameri ja itäpuolella Rietylein laguuni. Pitkän historian omaava kenttä uudistettiin vuonna 1995 ja kaunis, Pöytävuoren maisemissa oleva kenttä on siitä lähtien ollut hyvinkin suosittua.

Etelä-Afrikan rannikon kiertomatka 16.–31.1.2024

 • Turkish Airlinesin reittilennot Helsinki – Kapkaupunki – Helsinki (via Istanbul) sis. käsimatkatavaran 8 kg, matkalaukun 23 kg ja golfbägin 23 kg.
 • Majoitus 12 vrk kuudessa eri neljän tai viiden tähden hotellissa, huoneessa kahdelle tai yhdelle
 • Majoitus 2 vrk safarikohteessa täysihoidolla sekä safari-retket
 • Aamiainen
 • 8 x green fee kahdeksalle eri kentällä sis. golfauton
 • Lento-, golfkenttä- ja retkien kuljetukset
 • Pro Joel Virtasen matkanvetäjän palvelut sekä golfopetusta
 • Majoitus 2 vrk safarikohteessa täysihoidolla sekä safari-retket

Kolme opastettua päiväretkeä 
– Kapkaupunki / Cape Point
– Koko päivän opastettu kierros alueen viinitiloilla
– Puolen päivän ohjattu tutustuminen viinintuotantoon

MATKAN KESTO 15 VRK

HINTA alk. 5790 €

Lisätiedot ja varaukset: www.golfpassi.fi
toimisto@golfpassi.fi
03 515 1007

Golf & Gourmet -matkan golfkentät

Clovelly Country Clubia pidetään yhtenä Kapkaupungin parhaista kentistä. Kenttä tunnetaan kumpuilevista väylistä ja championship-tasoisista griineistä. Clovellyn upea kenttä on rakennettu luonnon muovaamien hiekkadyynien päälle, jossa kasvaa Kapin niemimaan monimuotoinen ja kaunis kasvillisuus.

Pearl Valley Golf Club on Jack Nicklausin suunnittelema äärimmäisen kaunis huippukenttä, joka 2009 isännöi South African Openia. Kenttä valittiin 2023 Etelä-Afrikan 3. parhaimmaksi golfkentäksi ja on aina hyvässä kunnossa. Hienosti sijoitetut hiekkaesteet ja nerokkaat vesiesteet pakottavat pelaajaa punnitsemaan erilaisten pelistrategioiden välillä, miten selättää parhaiten kunkin väylän.

Atlantic Beach Golf Club on championship-tasoinen luonnonkaunis links-henkinen kenttä, jossa tuuli määrittelee pelistrategian. Tyynempänä päivänä voit lähestyä griinejä normaalisti, mutta tuulisena päivänä hyvä tulos vaatii links-tyylisiä lähestymisiä, jolloin pallon lentorata kannattaa pitää matalana tuulen alapuolella.

Arabella Country Estaten yksityinen golfklubi on yksi Etelä-Afrikan hienoimmista kentistä. Kenttää ympäröi hulppeat Kogelbergin vuoret ja lopetusreiät pelataan linkstyyliin Bot River Lagoonin rannoilla. Kenttä on haastava, mutta samalla todella unohtumaton kokemus, jossa yhdistyy park- ja links-tyylisten kenttien parhaat palat.

De Zalze Golf on osa De Zalzen Winelands Golf Estate viinitilaa. Kenttä on kaunis ja puistomainen, viinitilan ja oliivipuiden ympäröimä. Blaauwklippen joki virtaa kentän läpi muodostaen haasteen usealla väylällä. Kenttä isännöi 2006 World Amateur Championshipiä.

Steenberg Golf Estate (alla) on Peter Matkovichin suunnittelema championship-tasoinen kenttä. Kyseessä on yksi Kapkaupungin ja koko Etelä-Afrikan parhaita kenttiä. Steenberg Golf Estate isännöi SA Women’s Openia 2022. Kentän signature -väylä on numero seitsemän; par 3-väylän griini on saarekkeella, jota vartioi kauttaaltaan sekä vesi että bunkkerit.

Erinvale Golf Club on Gary Playerin suunnittelema kenttä, joka on yksi Etelä-Afrikan hienoimmista. Kentällä on pelattu mm. World Cup of Golf 1996 ja SAA Open 2005. Ensimmäiset yhdeksän reikää pelataan kapeahkoilla väylillä, jotka vaativat tarkat avauslyönnit. Takaysi pelataan avoimemmassa maastossa, josta avautuu hienot näkymät merelle.

Royal Cape Golf perustettiin 1885 ja on koko Afrikan mantereen vanhin golfkenttä. Kuninkaallisen statusten kenttä sai Yrjö V toimesta vuonna 1910. Tällä klassisella puistokentällä on vuosien varrella pelattu 10 Etelä-Afrikan Openia ja se on yksi Kapkaupungin suosikkikentistä sekä golfturistien että paikallisten keskuudessa.

Golf & Gourmet – Kapkaupunki 28.1.–11.2.2024

 • Turkish Airlinesin reittilennot Helsinki – Kapkaupunki – Helsinki (via Istanbul) sis. käsimatkatavaran 8 kg, matkalaukun 23 kg ja golfbägin 23 kg.
 • Majoitus 12 vrk kahden hengen huoneessa modernissa talossa. Talossa on viisi makuuhuonetta, joista jokainen on kuin hotellihuone, omalla kylpyhuoneella.
 • Majoitus 1 vrk safarilla Sabona Tented Lodge kahden hengen huoneissa
 • Talolla kotiapulainen valmistaa aamupalan asukkaiden toiveiden mukaan, safarilla brunssi
 • 14 x lounas tai illallinen huippuravintoloissa. Ruokalistoilta asiakkaat voivat vapaasti tilata haluamansa alku-, pää- ja jälkiruuan. Isännät valitsevat viinilistoilta aterioihin sopivat ruokajuomat.
 • Golfpäivinä yhdeksännen reiän jälkeen toast / leipä / salaatti + juomat
 • 8 x green fee kahdeksalle eri korkeatasoisella alueen golfkentällä
 • Golfauto kierroksille, poletit rangelle sekä caddymaksut kentillä, joilla caddyt ovat pakolliset
 • Lento-, golfkenttä-, sekä retkipäivien kuljetukset
 • Paikalliset suomenkieliset matkanvetäjät Mia & Harry, jotka asuvat Kapkaupungissa lokakuusta huhtikuuhun

Kaksi opastettua päiväretkeä

 • Pöytävuori ja helikopterilento Kapkaupungin rannikkoa pitkin
 • Koko päivän opastettu kierros Franschhoekissa sekä Stellenboschin viinitiloilla
 • Päiväretkien lisäksi valitsemme reitit golfkentille siten, että pääsemme matkan varrella tutustumaan paikallisiin nähtävyyksiin kuten Bouldersin pingviineihin tai Chapman’s Peakin näköalareittiin.

MATKAN KESTO 14 VRK
HINTA alk. 5670 €

Lisätiedot ja varaukset: www.golfpassi.fi
toimisto@golfpassi.fi
03 515 1007