Kolmekymmentä vuotta aktiivisesti opettanut Jan ”Janne” Forsell on nähnyt golfin kehityksen aitiopaikalta, kun laji on kokenut todellisen vallankumouksen digiaikana. Nyt jokainen voi katsoa maailman kärkipelaajien svingejä hidastuksena YouTubesta ja lähestyä some-viesteillä valmentajia. Verkko on pullollaan opetusvinkkejä ja videoita.
“Videot ovat hyvä asia, mutta kun suurimmalla osalla harrastajista ei ole tietoa omasta svingistä, on hyvin vaikea tietää mihin omassa svingissä pitää keskittyä”, Forsell tiivistää. Kokenutta prota videot eivät tule korvaamaan.
Golfopettajien käytössä on entistä enemmän teknisiä apuvälineitä. Niiden hyödyntämisessä Forsell on itsekin ollut edelläkävijä. Vaikka svingianalyysit antavat tärkeää faktaa pron näkemysten tueksi, on ihmisläheinen lähestyminen säilynyt Forsellin valmentamisen ytimenä. Golfin opetuksessa tärkeintä on kuunnella opetettavaa ja kunnioittaa hänen tavoitteitaan.
Forsellin maltillinen ja rauhallinen tapa toimia tulee esille hyvin keskusteluissa. Janne haluaa ensin selvittää pelaajan omat tavoitteet ja miten paljon haluaa harjoitella. Svingiin voi tarvittaessa antaa ensiapua, mutta pro korostaa pitkäaikaisen työn merkitystä.
Ruotsalaisen golfkulttuurin kasvatti
Jan Forsellin nimi tuli monelle tutuksi Mikael Piltzin valmentajana. 1990-luvulla varsinkin kotimaan kenttiä hallinnut Piltz jakoi aina vuolaasti kiitosta Ruotsissa vaikuttaneelle serkulleen. Kiinnostus Ruotsissa valmennusoppinsa saaneen Forselliiin kasvoi, kun hän päätti vuosituhannen vaihteessa palata kotimaan lähes 15 vuoden Ruotsin visiitin jälkeen.
Länsinaapurista oli tarttunut mukaan ennen kaikkea paljon oppia, mutta myös svingin analysointiin käytettävä videolaitteisto. Forsellin Kullossa 2003 avaama moderni golfstudio oli kotimaan golfin suuri tapaus.
Selvää kieltä miehen arvostuksesta kertoi se, että suomalainen oli toiminut Ruotsin arvostetuimpien klubien joukkoon kuuluvan Barsebäckin prona. Sitä seurasi muutama pesti ruotsalaisklubien head prona. Suomessa Forsell vaikutti ensin pari vuotta Nordcenterissä ennen kuin siirtyi Kulloseen 15 vuodeksi. Oppipoikana alussa oli juuri Piltz, joka on noussut omaa polkuaan myös maamme tunnetuimpien golfopettajien joukkoon.
”Tänä päivänä minä käyn vastavuoroisesti Mikan luona tuunamassa omaa svingiäni ja vaihtamassa ajatuksia golfista”, Janne kertoo.
Vuosina 2016-18 Forsell vastasi yhdessä Pasi Purhosen kanssa Pickalan opetustoiminnasta, kunnes palasi viime vuonna takaisin Kulloseen. Talvisin Forsellin oppilaat löytävät hänet nykyään Golf Areenalta.
Jatkuvaa koulutusta
Forsell on aina uskonut koulutuksen voimaan ja seuraa aktiivisesti golfopetuksen kehitystä. Ammattitaitoa pitää koko ajan kehittää ja oppia uutta. Jannella on Suomen PGA:n korkein valmentajakategoria K5, jolla hänet rankataan maamme opettajien joukossa ykköseksi. Myös Ruotsissa hänellä on korkein mahdollinen valmentajakategoria eli M5
“Jatkuva tiedonhalu ja uteliaisuus vievät minua edelleen eteenpäin”, Forsell pohtii.
“Golfopettaminen on niin monipuolista työtä ja nautin kun pääsen toimimaan erilaisten ihmisten kanssa. On hienoa nähdä miten alkeisryhmät ja vanhemmalla iällä aloittaneet harrastajat kehittyvät golfareina.”
Tärkeimmät vaikutteet omaan svinginäkemykseen Forsell sai tehtyään vierailuja Yhdysvaltoihin David Leadbetterin, Butch Harmonin ja Jim McLeanin akatemioihin. Maailman parhaiden kanssa toimiminen avarsi osaamista, jota hän halusi jakaa myös eteenpäin. Tärkeä osa työhistoriaa on ollut valmentajien opettaminen ja mentorina toimiminen.
Vaikka tekniikan käyttö on lisääntynyt merkittävästi, muistuttaa Forsell vanhasta totuudesta, johon hänenkin opettaminen perustuu.
“Totuuden henki on osumassa – ja hieman ennen ja hieman jälkeen sen.”
Nuoret pelaajat ovat aina olleet lähellä valmentajan sydäntä. Jan Forsell Golf Academyn studiolla ovat monet nousevat pelaajat käyneet virittämässä lyöntiään ja Kullossa Forsell aloitti ensimmäisenä Pasi Purhosen kanssa myös ns. akatemiatoiminnan.
Samalla intohimolla golfin opettamiseen hän suhtautuu, kun tunnille tulee aloittelija tai senioriryhmä. Kaikki opetettavat ovat samalla viivalla.
Apuvälineet tukevat opetusta
Jos TrackMan on tällä hetkellä iso investointi golfprolle, oli hyvä videokamera vastaavan luokan hankinta parikymmentä vuotta sitten. Nykyään jokainen voi kuvata kännykällään suhteellisen hyvälaatuisia svingivideoita
Kullon golfakatemissa Forsellilla on opetuksen tukena yksi maamme parhaista apuvälineiden arsenaaleista. TrackMan on ollut hänen käytössään ensimmäisten joukossa ja valmentaja pitää sitä edelleen yhtenä parhaista välineistä.
”TrackMan Performance Studiossa golfmailan ja pallon lentoradan mittauslaitteeseen on yhdistetty videokuva ja mittaustulokset. Oppilas saa 3D-kuvan lentokaaresta ja kierteistä, mailan tulosuunnasta, alastulokulmasta, lavanasennosta ja paljon muuta”, Forsell innostuu.
”Svingiä voi vertailla ennen ja jälkeen, ja oppilas saa jokaisen tunnin jälkeen yhteenvedon raporttina sähköpostilla.”
Kullon studiolta löytyy V1 video -analysointijärjestelmä ja kaksi korkeanopeuskameraa mahdollistavat puolestaan ainutlaatuisen mahdollisuuden analysoida videokuvaa ja vertailla maailman huippupelaajien svingeihin.
”Tämän pohjalta oppilas saa harjoituksia kehittääkseen svingin osa-aluetta, joka pohjimmiltaan on syy huonoihin lyönteihin.”
Boditrak- paineenmittauslaitteen antama analyysi kertoo selkeästi, mitä painonsiirrolle tapahtuu svingin aikana, ja K-Vest 3D on moderni vartalon kulmien ja ajoitusten mittauslaite.
Jan Forsell Golf Academyn verkostoon kuuluu eri alojen huippuosaajia mm. henkisen ja fysiikkavalmennuksen puolelta, ja joita valmentaja hyödyntää tarvittaessa kohderyhmän ja tavoitteiden mukaan.
Forsellin kanssa keskusteltaessa tulee aina levollinen mieli – mihinkään ei tunnu olevan kiirettä. Hänellä on selkeät omat näkemykset ja kiinnostus maailman tapahtumiin, mutta mies osaa antaa tilaa keskustelijalle.
Hillitty herrasmies ei tyrkytä omia näkemyksiään vaan kuuntelee toista. Häneen on tarttunut selvästi kunnon annos ”ruotsalaisuutta” sen positiivisessa mielessä.
Tuleva kesä kuluu jälleen Kullon opetusstudiossa, joka on tänä päivänäkin yksi maamme moderneimmista. Opetus tapahtuu sisätiloissa ja avautuvat seinät mahdollistavat lyömisen rangelle.
Forsell odottaa selvästi jo malttamattomasti Kullon pitkiä opetuspäiviä.
Teksti: Tero Parkkinen