Golfkauden 2016 FORE!-lehdissä esitellään uusi juttusarja, jossa julkisuudesta tutut henkilöt mittelevät golftaitojaan ammattilaisen kanssa. Maamme parhaimmistoon lukeutuva golfammattilainen Linda Henriksson haastaa jokaisessa tämän kauden numerossa julkkiksen leikkimieliseen Lin89da Shootout -golfkisaan. FORE! ja CaddieON vastaavat yhteistyössä tämän mielenkiintoisen juttusarjan tekemisestä. Kolmannessa kilpailussa Linda kohtaa Mikä Väyrysen.
Vanhan kuittailuhenkisen sanonnan mukaan golf aloitetaan yleensä silloin, kun ei enää osu liikkuvaan palloon. Voi olla, että tämä pätee osaan golfareista, mutta ainakaan se ei päde tämän kertaiseen CaddieON Shootoutin vieraaseen. Ammattilaisfutaaja Mika Väyrynen on aloittanut golfin ollessaan jalkapalloammattilaisuransa huipulla.
Teksti Markus Lyyra Kuvat Suvi Sievilä
CaddieON Shootoutissa golfammattilainen Linda Henriksson saa vastaansa pahanlaatuisen lajipureman saaneen huippu-urheilijan, joka – kentällä kuin kentällä – haluaa aina voittaa. Juttusarjan kolmas osakilpailu pelataan aurinkoisella Espoo Ringside Golfin kentällä.
Linda, joka kiertää ammatikseen Ladies European Tourin ja myös haastajakiertueen LET Access Tourin kilpailuja, hymyilee kilpaa auringon kanssa, vaikka vastassa on toinen vain voittoon pelisuorituksessaan tyytyvä viheriön ammattilainen.
Lindalla on oma lyönti ja peli kohdallaan, ja sen ovat viimeaikaiset pelisuoritukset osoittaneet. Harmi vain, että naisammattilaisilla on tällä kaudella kisoja niin vähän LET:n organisaation karsittua kisoja rahapalkintojen nostamisen toivossa.
”Sinulla on sen verran hyvä händäri, että sopiiko jos annan sinulle yhden lyönnin eteen joka reiällä”, Linda kysyy Mikalta.
Mikalle tämä sopii, etenkin kun Rinkku on hänelle tuttu kenttä. Linda sen sijaan on Kehä III:n kupeessa sijaitsevalla kentällä ensimmäistä kertaa.
CaddieON on ”golfin Sports Tracker”
Tuttuun tapaan käymme läpi uuden käyttäjän kanssa CaddieON -golfrannekkeen toiminnan ja kerromme Väykälle, kuinka laite tunnistaa ja myös tallentaa kaikki hänen tekemisensä kentällä. Asiakkaat eivät turhaan ole nimenneet CaddieON:in ”golfin Sports Trackeriksi”.
”Kierroksen jälkeen voimme sitten tarkastella yhdessä, missä päin kenttää seikkailit ja millä mailalla löit kulloinkin kuinka pitkiä lyöntejä”, Linda kertoo.
”Se ei kuitenkaan vielä lyö niitä palloja puolestani”, Mika kuittaa, johon hän saa nopeasti vastaukseksi: ”Ehkä seuraavassa versiossa on tämäkin ominaisuus.”
Mikan mielenkiinto herää erityisesti siinä vaiheessa, kun hän kuulee uudesta Strokes Gained -tilastoajattelusta, joka on täksi kesäksi lanseerattu CaddieON:iin. Mika, jonka händäri on 14,2 haluaa ehdottomasti tietää, mikä on hänen avaustensa HCP sekä mitä se on puttaamisessa.
Tilastoja voi jälkikäteen tarkastella CaddieON:in pelaajaportaali-palvelusta. ”Mielenkiintoista”, futisammattilaisemme tuumaa selvästi kiinnostuneena hieroen samalla rouheaa partaansa. Kiinnitettyämme mailatunnisteet mailoihin tarkastamme vielä, että kaikki asetukset ovat hänellä applikaatiossa oikein. Tämä jälkeen siirrymme harjoitusgriinille luomaan puttiprofiilia.
Puttiprofiili on CaddieON:in insinöörien, jotka muuten ovat entisiä Nokian insinöörejä, nerokas tapa ratkaista haasteellinen lyönnin tunnistus myös putatessa. Putatessahan lyönti on luonnollisesti aivan erilainen kuin svingatessamme palloa, liike on sekä rauhallisempi että paljon rajallisempi.
Jokaisella on lisäksi ihan omanlaisensa puttaustyyli, joka myös vaikuttaa lyönnin tunnistukseen. Hyvä puttaajahan on sellainen, joka osaa toistaa oman suorituksensa joka kerta viheriöllä ollessaan. Tässä onkin avain CaddieON:in puttiprofiili-ajatteluun.
Järjestelmä nimittäin vaatii pelaajaa ”kertomaan” minkälainen on palvelua käyttävän puttaustyyli, joka tallennetaan systeemin muistiin. Kentällä pelaajan tulee sitten putata samalla tavalla, jotta laite tunnistaa putit ja osaa laskea ne lyönneiksi. Nerokasta, sillä näin pelaaja keskittyy joka kerta paremmin omiin putteihinsa ja alkaa pikku hiljaa putata paremmin.
Footgolf on futaajalle hyvää potkutreeniä
Väykkä valitsee sovelluksen valikosta Ringside Golfin kentän ja olemme valmiit kierrokselle. Jo ennalta olemme sopineet, että tänään Shootoutissa pelataan reiät 10, 11 ja 12, koska kenttä on näin kauniina kesäpäivänä melko täynnä etenkin alkupään väylillä.
Ilmassa väreilee pientä jännitystä kahden pallopelin ammattilaisen siirtyessä kohti 10. reiän tiiboksia. Puheenaiheeksi futaajan kanssa tulee luonnollisesti golfiin läheisesti liittyvä, Suomessa vielä suhteellisen uusi laji, footgolf. Mika kertoo tutustuneensa lajiin Hollannissa.
”Kyllä se on enemmän nuorten hommaa, jotka voivat tykittävät avauksia ihan täysillä. Me vanhemmat vaan reväyttäisimme siinä reitemme. Muutoin se on kyllä mainiota lajitreeniä ja siinäkin pääsee mukavasti kuittailemaan pelikavereille”, jalkapalloammattilainen kertoo.
Varo Rinkun vesiesteitä
Parasta Ringsidessa on ylivoimaisesti se, että sinne on pääkaupunkilaisena helppo saapua. Kenttä on hyvien kulkuyhteyksien päässä, vain alle 20 km päässä Helsingin ydinkeskustasta. Tyypillinen suomalainen ns. peltokenttä antaa varsin mukavasti haastetta etenkin hyvän mittaisten väylien ja suhteellisen runsaiden vesiesteiden muodossa.
Väylä numero 10 (par 4) on Rinkun viidenneksi vaikein väylä, ja mittaa sillä on keltaisilta n. 360 metriä. Draiverit ovat jo kaivettu esiin ja Lindalle lankeaa vuoro avata ensin. Linda katsoo CaddieON:ista etäisyyden oikealla olevien bunkkereiden ylitse ja näkee, että sinne tarvitaan vähintään reilu 200-metrinen lyönti.
”Sinne siis”, hän toteaa ja asettaa pallonsa maahan. Nopea asettuminen lyöntiä varten ja siinä ei turhia aikailla, kun – PAM – ja lyönti lähtee räjähtävästi gasellinnotkean Lindan singotessa pallonsa kohti juuri ilmoittamaansa suuntaa. Seuraamme ihaillen kuinka pallo lentää kohti väyläbunkkereita ja ylittää ne juuri hienoisesti pudoten noin metrin verran väylän puolelle ja rullien siitä vielä parikymmentä metriä. Olemme juuri saaneet todistaa todellisen ammattilaisen työnäytteen.
”No huh”, toteaa Väyrynen. ”Tuo oli täydellistä.”
Käytettyään ennalta sovitun mulliganinsa, Mika lyö pallonsa peliin. Pallo suuntaa samassa linjassa kuin Linda hetkeä aikaisemmin päätyen kuitenkin väyläbunkkereiden eteen raffiin.
”Pelissä ollaan!” kuuluu golfkenttien yksi yleisimmistä ilmaisuista lyönnin jälkeen.
Kakkoslyönnillään Mikakin näyttää mistä Kirkkonummelta lähtöisin oleva klubigolfari on veistetty. Lyönti rauta-5:lla raffista lähtee upeasti ja kantaa aina 164 metriä ihan griinin etuosaan, hyvälle chippipaikalle.
Lindan lähestyminen sen sijaan epäonnistuu hivenen ja hänen pallonsa jää lähelle Mikaa. Molemmat chippaavat pariin metriin lipusta ja tekevät onnistuneilla puteillaan parit. Yllätys, yllätys, ensimmäisen reiän jälkeen jalkapalloammattilaisemme siirtyy johtoon.
Pron tunnilla meni pää ja lyönti sekaisin
Mika Väyrynen on aloittanut golfin vajaa kymmenen vuotta sitten, kun hänen lajia innokkaasti harrastava appensa vei hänet kokeilemaan lajia. Toki Mika oli seurannut golfia TV:stä ja lisäksi hakannut pleikkarilla tigerwoodsia, mutta kokeiltuaan lajia oikeasti, otti kipinä tulta heti kerrasta.
Sittemmin Väykkä on pelannut paljon ulkomailla pelikavereidensa kanssa.
”Urheilutreeniä golf ei minulle ole, lajin haaste se on joka kiinnostaa. Ja kilpaileminen tietty, aina pitää voittaa joku kisa pelikavereiden kanssa”, nauraa Mika omalle kilpailuvietilleen.
”Kehittyminen, johon pääsee treenaamalla kiinnostaa, mutta siihen ei vain yksinkertaisesti ole aikaa. Kerran olen Hollannissa käynyt pron tunnilla ja sainkin hyviä vinkkejä. Lopputuloksena hän kuitenkin sai vain pääni ja sitä myöten pelini ihan sekaisin, kun olisi pitänyt treenata niitä asioita.
Tähän ei vaan ollut aikaa. Sosiaalisuus lajissa on toki plussaa”.
Tulevaisuudessa Mika uskoo myös poikiensa tutustuvan lajiin, sillä urheilullisuus on heillä jo verissä.
”Ja ehkä vaimokin kiinnostuu lajista sitten myöhemmin”, Mika tuumii.
Etäisyydet esteisiin selviää koskettamalla kännykän näytöllä olevaa karttaa
Tutkittuaan CaddieON:in karttapohjaiselta rangefinderilta etäisyyksiä eri esteisiin, Linda tekee päätöksen siitä, mihin haluaa pallonsa seuraavalla lyönnillä.
Ajuri ei ole nyt oikea työkalu, vaan Linda päättää turvautua puukolmoseen. Mika sen sijaan kaivaa esiin hybridinsä ja varoittaa Lindaa samalla väylän vasemmalla puolella olevasta vedestä. Jälleen kerran osoitus ammattilaisuudesta, kun Linda lyö pallonsa sinne mihin oli kertonutkin sen päätyvän. Aivan väylän päätyyn sen oikeaan reunaan. Sieltä on hyvä nostaa pallo griinille.
Mikan avaus hybridillä kantaa 176 metriä ja päätyy mukavasti väylälle. Lähestymislyönti rauta-9:llä (102 m) päätyy kuitenkin griinibunkkeriin, josta Mika pääsee yhdellä lyönnillä pois. Pallo jää harmittavasti kuitenkin viheriön edustan raffiin. Onnistunut nosto griinille rauta-7:lla ja siitä tyylikäs 4-metrinen putin upotus ja Mikalle taistelubogi.
Lindan lähestyminen osuu griiniin, mutta jää kuitenkin muutaman metrin päähän lipusta. Birdie olisi pakko tehdä, jos meinaa voittaa. Golfammattilaisemme tietää sen ja tuntee paineet harteillaan. Putti lipuu kuitenkin harmittavasti vain pari senttiä reiän ohitse ja seurauksena on varma par. Tulos kahden reiän jälkeen Mika 1 up.
Tällä kertaa Rinkun 12. reikä on viritetty mielenkiintoisen haasteelliseksi, sillä lippu on vain parin metrin päässä griinin etureunasta. Tämä vaatii lähestymiseltä erityistä tarkkuutta, mikäli tavoittelee lippua. Helpompaa olisikin lyödä pallo turvallisesti pituussuunnassa keskelle ja hivenen griinin oikealle puolelle.
Näin Mika tekeekin hänen pallonsa pudotessa 12 metriin reiästä. Linda lyö oman lyöntinsä hivenen paremmin ja päätyy vain neljän metrin päähän – birkun paikka. Mikan putti jää lyhyeksi, ja hän missaa vielä reilun kaksi metrisen puttinsa tehden lopulta bogin.
Lindakaan ei saa birkkuputtiaan sisään, tuloksena hänelle par. Tasapeli tältä reiältä tarkoittaa, että jalkapalloammattilainen Mika Väyrynen on juuri päihittänyt golfammattilaisen Linda Henrikssonin.
CaddieON Shootoutissa ensimmäistä kertaa on haastaja onnistunut kukistamaan Lindan. Voittaja saa Lindalta ansaitut halaukset ja hymyilee kuin se kuuluisa Hangon keksi.
MIKA ”Väykkä” Väyrynen
Ammattilaisjalkapalloilija
s. 1981
Pelipaikka: Keskikenttä
Kasvattajaseurat: Lohjan Pallo ja Kyrkslätt IF
Veikkausliiga-debyytti FC Lahden riveissä 17-vuotiaana 1999
Siirtyi ulkomaille ammattilaiseksi (SC Heerenveen) 2001
A-maajoukkue debyytti 2002
Edustanut ammattilaisurallaan PSV:tä, Leeds Unitedia ja HJK:ta
Kauden 2015 pelasi USA:ssa Los Angeles Galaxyssa
Tällä hetkellä (kesäkuu 2016) ilman seuraa
Mika Väyrynen Q & A
Milloin ja miten aloitit golfin?
Aloitin vuonna 2008 appiukon innostamana, hänen varabägillä. Kärpänen iski kerrasta.
Kotiseurasi ja HCP:si?
ERG 14,2.
Mikä golfissa on parasta?
Haasteellisuus ja kilpailu kavereiden kanssa. Kehittyminen, johon pääsee treenaamalla. Tällä hetkellä ei ole aikaa treenata. Lajin sosiaalisuus on plussaa.
Oletko käynyt prolla hakemassa lisäoppia?
Kerran kävin aikoinaan Hollannissa, ja sain hyviä vinkkejä, mutta enemmän sekoitti omaa peliä, kun ei ole aikaa käydä treenailemassa. Linda antoi hyviä vinkkejä. Respectiä golfammattilaisen tekemille uhrauksille oman lajinsa eteen.
Paras muistosi golfin parista?
Eka birdie ehkä, mutta holari antaa vielä odottaa.
Mistä haaveilet golfissa?
Pelaaminen legendaarisella kentällä houkuttaa. Pebble Beachia olen käynyt katsomassa, mutta pelaaminen olisi unelma. Samoin vaikka St Andrewsissa.
Golfaavatko muut perheessäsi?
Appiukko, ja vaimo ehkä tulevaisuudessa. Perheeseen kuuluu myös vanhempi 4-vee poika, 2-vee poika ja syksyllä syntyvä 3. poika.
Miten sinusta tuli jalkapalloilija?
Olen pelannut monia lajeja pienenä. Faija pelasi, kentän reunalla olin kärryikäisestä. Jalkapallo imaisi jo pienestä mukaansa, vaikka muitakin lajeja tuli kokeiltua.
Paras muistosi jalkapalloilijan uraltasi?
Maajoukkueeseen pääsy, eka maajoukkuepeli ja maalin tekeminen Mestarien liigassa ovat ikimuistoisia.
Millä Suomen jalkapallo saadaan nousuun?
Uskotaan omaan juttuun ja treenaamalla, Kehitetään omia junnuja, ja annetaan paremmat treeniympäristöt. Myös vanhoja pelureita tarvitaan mukaan joukkuetoimintaan.
Milloin Suomi pelaa ensimmäistä kertaa jalkapallon arvoturnauksessa?
Toivottavasti jo seuraavissa. Se olisi tärkeää Suomi-futikselle, kotimaiseen liigaankin.
Mitä mieltä olet footgolfista?
Pari reikää olen pelannut viitisen vuotta sitten Hollannissa. Nuorten hommaa, kun voivat avauksetkin paukuttaa täysillä, vanhemmilta reidet repeää. Hyvää potkutreeniä.