Aurinkorannikon voimanainen

PAR1 Golf Servicen Suvi Kaurasen Business lähti golfravintolasta

Nykyisin 80 prosenttia Costa del Solin alueen suomalaisista golfareista varaa lähtöaikansa PAR 1 Golf Servicen kautta Espanjan Aurinkorannikolla toimiva PAR 1 Golf Service on vuonna 1993 perustettu suomalainen perheyritys, jonka liiketoiminta alkoi aikoinaan ihan muulta kuin golfalalta.

Avasimme ravintolan, jossa alkoi käydä golfareita. Ja kun he alkoivat pyytää apua majoitusten, autovuokrausten ja tiiausaikojen varaamisissa, alkoi nykyinen toimintamalli kehittyä. Eli kaikki lähti asiakkaiden tarpeesta, yrityksen perustaja Suvi Kauranen kertaa.

Vuosien saatossa saman alan kotimaisia kilpailijoita on samalla alueella ollut useitakin, mutta nykyisin vain Konnevedeltä lähtöisin olevan Suvi Kaurasen perustama PAR 1 Golf Service on enää olemassa. Eikä ihme, sillä ensitapaamisen alusta lähtien on selvää, että Kauranen on paitsi hyvin miellyttävä ihminen, myös raudanluja businessnainen.

– Vuonna 1993 saman alan yrittäjiä oli muutama. Jokusen vuoden päästä meitä oli jo kymmenkunta, mutta nykyään suomalaisia tämän alan yrityksiä on täällä vain tämä, Kauranen jatkaa.

Syyt PAR 1 Golf Servicen selviämiseen vuosien tuomien haasteiden läpi löytyvät perusasioista.

– Palvelu ja luotettavuus ovat avainvalttimme. Ja olemme aina erottuneet myös sillä, että emme unohda maksaa laskujamme, Suvi Kauranen naurahtaa.

PAR 1 Golf Servicen operatiivisesta toiminnasta vastaa toimitusjohtaja Seppo Lukkari
Torrequebradassa puttilinjalle saattaa tepastella liikkuva este.
Andalucian kenttien yksi hienoimmista maisemista avautuu Cabopinon kolmosväylältä

Palvelukokonaisuudessa kaikki paikan päällä tapahtuva

PAR 1 Golf Servicen kautta voi varata kaiken muun golfmatkaan liittyvän, paitsi lennot. Niidenkin hoitamista saatetaan harkita, mikäli Tampereelta aletaan lentää tulevaisuudessa Malagaan.

– Tyypillisin tilanne on sellainen, että meitä lähestytään sähköpostilla. Siinä kerrotaan milloin ollaan tulossa, millaisella porukalla, minkälaisessa majoituksessa halutaan asua, missä ja miten monta kertaa on aikomus pelata ja millä tavoin halutaan hoitaa ruokailut. Tämän jälkeen me järjestämme kaiken, yrityksen toimitusjohtaja Seppo Lukkari valaisee.

Kaikki asiakastapahtumat ovat siis erikseen räätälöityjä. Pelkkien lähtöaikojen varaaminen ja maksaminenkin onnistuu.

– Volyymistämme johtuen greenfeet saa meiltä edullisemmin kuin suoraan kentiltä, ja hintaan sisältyy tiiausaikojen varaus. Siksi siis suomalaiset pelaajat ottavat meihin yhteyttä – peliaikojen saaminen on näin helppoa ja edullista, Lukkari toteaa.

Asiakkaat voivat noutaa varaamansa peliliput toimistolta Fuengirolasta, tai ne voidaan tarvittaessa toimittaa suoraan kentille.

– Toki me haluaisimme aina tavata asiakkaat kasvotusten, sillä siinä palvelukokemuksesta tulee henkilökohtainen. Samalla pystymme myös paremmin opastamaan ja auttamaan asiakasta, sillä pelkästään netistä katsomalla esimerkiksi kentistä ei saa samanlaista käsitystä, kuin keskustelemalla meidän kanssa, sillä me tunnemme nämä kentät, Lukkari jatkaa.

Osa PAR 1 Golf Servicen asiakkaista on käyttänyt heidän palvelujaan jo yli 20 vuotta.

– Pitkien asiakassuhteiden ansiosta pystymme palvelemaan entistä paremmin näitä asiakkaita, kun tunnemme heidät ja heidän tarpeensa. Voimme tarvittaessa auttaa heitä vaikka asunnon ostamisessa, sillä hoidamme myös kiinteistövälitystä vuonna 1997 perustamani SuVilla-yrityksen puitteissa, Suvi Kauranen kertoo.

Myös alkuperäinen liikeidea on yhä toiminnassa. SanDeli-ravintolaa pyörittää nykyisin Kaurasen sisko Sanna-Maija Lukkari, ja sitä kautta hoituvat myös erilaiset juhlatilaisuudet sekä catering-palvelut vaikkapa golfareiden majoituksissa.  PAR 1 Golf Servicen tiloissa toimii pro shop, joten asiakkaat voivat tarvittaessa myös ostaa tai vuokrata heiltä golftarvikkeita.

PAR 1 Golf Servicen toimisto, SuVilla-kiinteistövälitys sekä SanDeli-ravintola sijaitsevat Fuengirolan keskustassa

Myydyin tuote täyden palvelun viikonloppumatka

PAR 1 Golf Sevicen suosituin myyntituote on erityisesti yritysten käyttämä viikonloppupaketti.

– Se on sellainen neljän A:n paketti, jossa yritys tuo porukan pelaamaan. He varaavat lennot ja kaikki muu on meidän käsissä. Järjestämme siis kuljetukset, joita ajava kuljettaja on ryhmän käytössä koko ajan. Tämän lisäksi hoidamme majoituksen, joka tällaisissa tapauksissa on yleensä villa, peliliput sekä ruokailut, joita varten otetaan yleensä majoitusvillaan oma kokki. Eli osallistujien ei tarvitse tehdä mitään muuta, kuin pelata ja nauttia. Sellaisia paketteja myydään todella paljon. Ja kun lentoaikataulut ovat Suomesta suotuisat, niin perjantaina ehtii pelata kierroksen, lauantaina kaksi, sunnuntainakin vielä vaikka kaksi, ennen kuin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä lennetään kotiin ja ehditään maanantaiaamuksi töihin, Seppo Lukkari avaa.

Aurinkorannikon golfaava suomalaisväestö ei ennakkoluuloista poiketen ole pelkästään eläkkeellä olevaa. Päinvastoin.

– Suurin osa on aktiivi-ikäistä, töissä käyvää kansaa. Se, että heitä on täällä niin paljon, johtuu pääosin Suomesta tulevien lentojen kasvaneesta määrästä, Seppo Lukkari analysoi.

Espanjan huikea gastronomia sekä Costa del Solin alueen erinomainen hinta-laatu -suhde houkuttelevat myös lisää turisteja pelaamaan. Hyvin harvassa paikassa pääsee pelaamaan yhtä laadukkaita kenttiä yhtä halvalla. Pelikokemusta halventaa entisestään se, jos hyödyntää varsinkin kovimman sesongin ulkopuolella tarjolla olevia erikoistarjouksia. Niiden avulla huippukentille voi päästä pelaamaan autolla 50 – 60 euron hintaan.

– Viimeisin talouden notkahdus antoi täällä kunnon selkäsaunan ja sen jälkeen on alettu satsata turismiin todella paljon. Se näkyy nykyään kaikessa. Golfalalla on panostettu tosi paljon kenttiin ja koko siihen palvelukokonaisuuteen. Ja se on myös yksi iso syy siihen, miksi golfarit ovat alkaneet löytää tänne uudelleen, Lukkari jatkaa.

Suvi Kauranen puttiharjoituksissa

On line -varauksiin ollaan vasta siirtymässä

Andalucian alueella, joka on pinta-alaltaan noin neljänneksen Suomen koosta ja jolla asuu 8,5 miljoonaa ihmistä, on golfareille paljon kenttiä mistä valita. Tunnin ajomatkan säteellä Fuengirolasta löytyy yli 50 kenttää. Joukossa on muun muassa manner-Espanjan vanhin, Malagan lentokentän läheisyydessä sijaitseva Parador, World Amateur Golfers Invitational Suomen karsintafinaalia syyskuussa isännöivä Torrequebrada, sekä suomalaisten ylivoimaisesti eniten suosima Mijas Golf. Näille sekä alueen muille kentille suomalaiset pelaajat löytävät tiensä yleisimmin PAR 1 Golf Servicen kautta.

– Yhteistyökentiltämme saatujen tietojen perusteella noin 80 prosenttia tällä alueella pelaavista suomalaisista varaa golfaikansa meidän kautta, Seppo Lukkari kertoo.

Tärkein tulevaisuuden kehityskohde Aurinkorannikon golfalalla on sähköiseen aikaan siirtyminen. Tällä hetkellä vain noin kymmenen prosenttia alueen kentistä käyttää sähköisiä varausjärjestelmiä.

– Se on selkeä haaste. Andalucian alueella suurin osa kentistä on vasta opettelemassa sitä. Esimerkiksi vasta kolme vuotta sitten kentät alkoivat ottaa vastaan sähköposteja, Lukkari valaisee.

– Ja vain kymmenisen vuotta sitten oli huvittavaa mennä käymään esimerkiksi Rio Realin kentällä Marbellan lähellä, kun siellä rivi miehiä istui toimistossa vanhanaikaisten kirjoituskoneiden ääressä naputtelemassa varausvahvistuksia, joita sitten faksailtiin edestakaisin, Suvi Kauranen jatkaa.

Syy tähän löytyy Lukkarin mukaan yhteiskuntarakenteesta.

– Täällä eletään komissioyhteiskunnassa. Golfkenttien leipä on matkanjärjestäjät. Ja kentät ajattelevat, että

kun matkanjärjestäjille annetaan hyvä hinta, niin he hoitavat kaiken markkinoinnin.

Suvi Kauranen suomalaisten suosimassa Mijas Golfissa

Kauranen: Espanja paras paikka jäädä eläkkeelle

PAR 1 Golf Servicen käytännön toimintaa pyörittää nykyään toimitusjohtaja Seppo Lukkari ja yrityksen perustaja Suvi Kauranen ”katselee vierestä” omien sanojensa mukaan. Kauranen on pohtinut, minne haluaa asettua sitten, kun on aika rauhoittua.

– Minua naurattaa hirmuisesti, kun 2000-luvun alussa mietin paljon, että missä kannattaa ja missä haluan jäädä eläkkeelle. Olen kierrellyt pitkin ja poikin idässä ja lännessä, kolunnut Etelä-Amerikkaa ja matkustellut vaikka missä. Tänä keväänä ollessani kuukauden reissussa tajusin, että paras paikka jäädä eläkkeelle on Espanja. Täällä on paras ilmanala, erinomaisin hintataso, ja täällä voi harrastaa ja tehdä ihan mitä vain.

Milloin Suvi Kauranen sitten malttaa rauhoittua, on kokonaan toinen asia.


Mitä kenttiä kannattaa kokea Aurinkorannikolla?

Torrequebrada

Legenda. Kaurasen ja Lukkarin mukaan kaikkien golfkenttien äiti. Suomalaisille klassinen ja tärkeä, sillä suomalaiset ovat olleet rakentamassa sitä aluetta. PAR 1 Golf Servicelläkin on paljon asiakkaita, jotka ovat pelanneet elämänsä ensimmäisen kierroksen siellä.

Mijas Golf

Suomalaisten ylivoimaisesti eniten suosima, josta löytyy kaksi toisistaan poikkeavaa täysimittaista kenttää. Suomalaiset pelaavat täällä paljon muun muassa siksi, että he haluavat usein kävellä pelatessaan, ja Mijas Golf on yksi harvoista ”kävelykentistä” Andalucian alueella.

Cabopino Golf

Alueen uudempia kenttiä. Poikkeaa edellä mainituista muun muassa siksi, että väylät ovat lyhyitä ja melko kapeita. Cabopinosta löytyy myös yksi Aurinkorannikon upeimmista väylämaisemista; väylältä numero 3, joka on alamäkeen lyötävä, 288-metrinen par 4.


Puolivahingossa golfareita palvelevaksi autovuokraajaksi – Marko Mattilan blueCat sijaitsee ”Konkurssipesien avenuella”

Suvi Kaurasen PAR 1 Golf Servicen tavoin myös Marko Mattilan omistaman blueCat-autovuokraamon toiminta on kehittynyt vuosien mittaan asiakkaiden tarpeiden myötä myös golfareita palveleviksi. Kesäkuussa 50 vuotta täyttäneen ja Espanjaan alun perin 11-vuotiaana tulleen Mattilan tarina autovuokrausalan yrittäjäksi on mielenkiintoinen.

– Perustin vuonna 1992 laki- ja verokonsultointitoimiston, joka toimii yhä. Sen lisäksi valtaosan ajastani vie kiinteistö- ja rakennusala. Autovuokraukseen ja parkkihallitoimintaan päädyin niin, että vuonna 2004 blueCatia edeltäneen yrityksen omistaja yritti myydä minulle firmaansa, mutta emme päässeet hinnasta yhteisymmärrykseen. Sen sijaan lupauduin tulkiksi hänelle, kun ostajaehdokkaaksi ilmaantui espanjalainen taho. Ja kun heidän välillään alettiin tingata hintaa ja espanjalainen olisi joutunut järjestelemään asioita hiukan pidempään, tarjouduin ostamaan yrityksen samaan hintaan. Kaupat syntyivät, ja entinen yrittäjä oli tästä viikon kuluttua jo Suomessa kesälomalla, Marko Mattila muistelee.

Nykyisin blueCatin Malagan toimipisteellä työskentelee 14 ihmistä ja Madridissa, jossa yrityksellä on vain parkkihallitoimintaa, on saman verran henkilökuntaa. Tämän lisäksi toiminnassa on mukana kaksi tietoliikenneasiantuntijaa.

Golfarit voivat autovuokrauksen yhteydessä varata itselleen mailat, ja ne odottavat asiakasta valmiina vuokra-autossa. Konseptin laajeneminen myös golfaavia ihmisiä paremmin palvelevaksi lähti asiakkaiden tarpeesta.

– Autovuokraukseen liittyy usein erilaisia erikoistarpeita, kuten lastenistuimia jne. Huomasimme myös, että usein kyseltiin golfmailojen vuokrauksesta ja ajattelimme, että niitä kannattaa alkaa tarjota. Niinpä otimme valikoimiimme Gallawayn mailasettejä, ja nykyisin meiltä löytyy myös naisten ja vasenkätisten mailoja, Mattila jatkaa.

bluCatin Malagan toimipiste sijaitsee lentokentän alueella kadulla, jonka varrella moni yritys on joutunut luovuttamaan.

– Tämän kadun lempinimi on ”Konkurssipesien avenue”. Tämäkin halli, jossa me sijaitsemme, tuli meille konkurssin kautta. Sen omisti vuoteen 2013 asti yksi alueen suurimmista vuokraamoista, jolla oli yli 28 000 autoa. Omistaja oli yksityinen, ja kun liiketoiminta loppui, ostimme hallin, Marko Mattila kertoo.

blueCatilla on autoja sesongista riippuen 130 – 180. Niitä sekä golfmailoja voi varata netistä osoitteesta www.blucatcarhire.com

blueCatin omistaja Marko Mattila (vas.) ja työntekijä Niko Fredrikson