Alppigolfia parhaimmillaan – St. Moritz ja Engadin Golf Club

Vuonna 1893 perustettu Engadin Golf Club on Manner-Euroopan kuudenneksi vanhin klubi. 125-vuotisjuhliaan elokuussa viettäneellä klubilla on kaksi erityyppistä alppikenttää. Molemmilla pääsee nauttimaan pelaamisesta 1700 metrin korkeudessa ja tyrmäävistä maisemista. 

Yksi golfin hienouksia ovat ne lukemattomat erilaiset olosuhteet missä sitä voi pelata. Upeimpien paikkojen joukkoon kuuluu ehdottomasti vuoristokentät ja erityisesti Alppien kentät. Alppikentillä on poikkeuksellinen tunnelma. Varsinkin jos viihtyy rinteillä talvisin, kannattaa vakavasti harkita vierailua alppikyliin kesäaikaan golfmailojen kanssa.

St. Moritz on Keski-Euroopan tunnetuimpia talviurheilukeskuksia. Kaupungissa on pidetty kahdet talviolympialaiset (1928 ja 1948) ja alppihiihtosirkus pysähtyy siellä vuosittain, joten nimi on monelle hyvinkin tuttu. 

Golf houkutteli Alpeille lomailijoita jo 1900-luvun alkupuolella.

St. Moritz sijaitsee aivan Sveitsin kakkoisosassa ja Italian rajalle on hyvin lyhyt matka. Jo junamatka Zürichistä St. Moritziin on elämys. Vaikka matka junalla kestää nelisen tuntia, ei maisemiin kyllästy edes takaisin tulomatkalla. Myös Milano löytyy käytännössä saman kolmen tunnin ajomatkan päästä.

Lumesta ja jäästä muotoiltu kelkkailurata on yksi St. Moritzin maamerkeistä. Sama italialainen perhe saapuu rakentamaan sen aina uudelleen joka talvi.

Yllättäen myös golfilla on alueella pitkät perinteet eikä St. Moritz turhaan ole saanut lempinimeä ”Alppien St. Andrews”. Engadinen laaksossa on St. Mortitzin lisäksi monia upeita kyliä, ja 18-väyläiset kentät sijaitsevat naapurikylissä Samedanissa ja Zouzissa.

Kahden kentän toimiva kokonaisuus

Golfaaminen 1700 metrin korkeudessa on elämys. Taustalla ovat kuvankauniit Alpit ja tunnelma golfklubilla on hyvin rento ja kodikas. Vieraat otetaan ystävällisesti vastaan joka puolella. Yllättävä tieto vierailijalle on, että golfkausi on jopa lyhyempi kuin Suomessa ja alkaa aikaisintaan toukokuussa. Loppukesästä pääsee varmemmin pelaamaan paremmille viheriöille.

Alppikylät ovat merkittävä osa kenttien näkymiä. 

Kovin kauan ei tarvitse mennä ajassa taaksepäin, kun keväällä lehmät valloittivat golfkentän ennen golfareita. Olihan kenttä kylän yhteistä maa-aluetta. Klubille tuli kuitenkin halvemmaksi maksaa maanviljelijöille korvauksia kuin korjata lehmien aiheuttamia vahinkoja. Alppikauriit ovat sen sijaan mukana kannustamassa pelaajia väylien viereisillä laitumillaan.

125 vuotta sitten perustettu Engadin Golf Club on Sveitsin vanhin golfklubi ja samalla kuudenneksi vanhin golfklubi Manner-Euroopassa. Vaikka puhutaan Alppigolfista, on Engadinen vanhempi kenttä hyvin tasaisella alueella laaksossa. Uudemmalla Zouzin kentällä pääsee puolestaan nauttimaan vuoren rinteille korkeuseroista.

Sveitsin golfin koti

Golftarina St. Moritzissa alkoi vuonna 1889, kun ensimmäiset yhdeksän reikää valmistuivat kaupunkiin. Paikalliset innostuivat lajista ja näkivät siinä mahdollisuuden. Golf houkutteli erityisesti entistä enemmän brittejä lomailemaan vuorille.

Engadinin golfklubi perustettiin virallisesti vuonna 1893, kun Samedaniin valmistui oma, kylän nimeä kantava kenttä. Se on edelleen nykyisen kentän perusta. Elokuussa 2018 oli siis kulunut 125 vuotta klubin ensimmäisestä kilpailusta ja klubi juhli synttäreitään koko kuluneen kesäkauden.

Samedan

Engadinea pidetään edelleen Sveitsin golfin kehtona. Maan golfliitto perustettiin vasta yhdeksän vuotta myöhemmin kuin seura. 125 vuoden aikana kenttä ja seurakin ovat kokeneet monia muutoksia. Samedanin kentän reititys on vaihtunut monta kertaa ja griinien paikkoja muutettu. Nykyinen kenttä on saanut muotonsa vuonna 1988, jolloin sen modernisoi kenttäarkkitehti Mario Verdieri.

St. Moritz on ollut suosittu niin kuninkaallisten kuin julkisuuden henkilöiden kohtaamispaikka. Ja he tunnetusti viihtyivät myös golfklubilla. Engadinissa ovat omia kilpailujaan järjestäneet niin Aga Khan, Duke of Windsor, Grace Kelly ja Sean Connery.

Erityisesti toisen maailmansodan jälkeen klubin toiminta vilkastui, ja 50-, 60- ja 70-luvulla golfklubista tuli vilkas kohtaamispaikka niin liike-elämän, politiikan kuin showbisneksen vaikuttajille. Kesällä kentällä oli hyvin vilkasta ja niinpä paikalliset halusivat toisen kentän.

Vaikutusvaltainen klubi

On makuasia kummasta pitää enemmän. Samedanin vanha kenttä on kiehtova puistokenttä, jossa voi aistia tunnelman vuosisadan takaa. Zouz on hieman modernimpi kenttäkokonaisuus ja sen reititys vuoren rinteille on onnistunut. 

Zouz Golf Clubin häikäiseviä maisemia.

Vuonna 2003 läheiseen Zouz-Madulainin kylään avattiin uusi kenttä ja samalla perustettiin Zouz Golf Club. Vain neljä vuotta myöhemmin alueella toimineet kolme klubia päättivät kuitenkin yhdistyä niin, että kaikki jäsenet pääsivät pelaamaan kahta kenttää. Tänä päivänä Engadin Golf Club on edelleen yksi Sveitsin suurimmista seuroista yli 1300 jäsenellään.

Zouzin kentällä on enemmän korkeuseroja kuin Samedanissa ja näin se vastaa ehkä paremmin kuvaa alppikentästä. Sen on suunnitellut Les Furber, ja on yksi harvoja kanadalaissuunnittelijan töitä Euroopassa. 

Zouzissa mailavalintoihin vaikuttaa monet lammet.

St. Moritzin lomalla pitää ehdottomasti pelata molemmat kentät. Näköalojen puolesta voisi valita kumman vaan, ja molemmilla kentillä klubiravintola on erinomainen. Zouzin kentältä löytyy poikkeuksellisen hyvä puolimatkan pysähdyspaikka. Pienessä alppimajassa tarjoillaan tapas-lautasia virvokkeiden kanssa. 

Samedanin vanhalla kentällä tunnusomaisia ovat suuret bunkkerit sekä purot ja pienet lammet. 700 vuotta vanhat komeat puut tuovat paikoitellen pulmia mailavalintoihin. Kenttä ei ole helppo mutta se tarjoaa leppoisan kierroksen lomapäivään. 

Samedanin kakkosväylällä kohtaat kentälle tunnusomaisia suuria bunkkereita.

Engadinin laakso tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja

St. Moritzin nimeen lisätään usein myös jet set ja glamour. Eikä turhaan. St. Moritzissa on lukuisia hulppeita viiden tähden hotelleja ja vaurauden voi aistia. Lomasuunnitelmia ei kannata kuitenkaan lopettaa, kun katsoo loistohotellien hintoja, sillä Engadinen laaksossa on paljon viehättäviä kyliä ja erilaisia majoitusvaihtoehtoja.

Alppilomaan voi – jos golfkierroksen jälkeen riittää virtaa – yhdistää niin pyöräilyä tai patikointia vuorilla. Alueen järvet tarjoavat mahdollisuuden uintiin ja vesiurheiluun.

Majoituimme vierailun aikana Silvaplanassa, joka on St. Moritzin naapurikylä. Viehättävässä neljän tähden hotelli Albanassa meidät vastaanotti Malvika Bosshard-Jürisaar suomeksi tervehtien. Virolaislähtöinen Malvikan sydän jäi hiihtomatkalla Sveitsiin ja hän on aktiivisesti mukana perhehotellin toiminnassa. 

”Alueelta löytyy luksusmajoituksen lisäksi kohtuuhintaisia majoitusvaihtoehtoja. Vuosittain täällä vierailee monta sataa virolaista laskettelemassa. Toivottavasti suomalaisetkin löytävät tänne.”

Albana erikoisuus on alueen paras thairavintola, mutta paikallisia alppiherkkuja on luonnollisesti tarjolla.

Jos haluaa asua hulppeasti, on viiden tähden Kulm Hotel puolestaan varma ratkaisu. 160 vuoden kokemuksella legendaarinen hotelli on palvellut lomalaisia ja sen pihapiiristä löytyy alueen kolmas kenttä: yhdeksän reiän par 3 -kenttä.  Paikalla oli jo alueen ensimmäinen golfkenttä ja vaikka alue välillä muutettiin tenniskentiksi, palasi sen golfin käyttöön vuonna 2001.

Näissä maisemissa golf otti ensiaskeleitaan Manner-Euroopassa 1800-luvun lopussa.

Jotain hotellin tasosta kertoo se, että Kulmissa vietti lomaansa British Openin jälkeen myös Tiger Woods lastensa ja uuden naisystävänsä kanssa.

Engadinen golfklubi tekee yhteistyötä myös lukuisten hotellien kanssa, joten jokaiselle löytyy sopiva vaihtoehto. Kaudella 2018 vierailijoiden green fee molemmilla kentillä oli hyvin kohtuullinen eli 60 Sveitsin frangia eli hieman yli 50 euroa.

Lisätietoa:

Ravintoloita 

Teksti: Tero Parkkinen   Kuvat: Engadin Golf ja Tero Parkkinen

Tiger Woods nautti Alppilomasta heinäkuussa The Open Championshipin jälkeen.