Alicante – rentoa ja laadukasta lomagolfia

Costa Blanca on noussut samalle viivalle Aurinkorannikon kanssa, kun puhutaan laadukkaasta golftarjonnasta ja rennosta lomailusta. Yli 300 päivää vuodessa auringossa kylpevä Costa Blanca tarjoaa Espanjan hienointa lomagolfia.

Välimeren rannalla sijaitseva Alicanten kaupunki ja sen läheisyyteen sijoittuva parinsadan kilometrin pituinen rannikkoalue Costa Blanca on helposti saavutettavissa oleva kohde. Costa Blanca tarjoaa sään ja kenttien puolesta hienot puitteet golflomalle lähes vuoden ympäri.

Suora lento Helsingistä Alicanteen kestää vain reilut neljä tuntia, ja kentältä golf- kohteisiin siirtyminen on vaivatonta. Espanjalaisille alue on ollut aina hyvin perinteistä ja arvostettua lomarannikkoa, jolta löytyy suurten hotellikeskittymien lisäksi idyllisiä pikkukyliä ja laadukkaita golfresorteja.

Costa Blancan golftarjonta on tänä päivänä hyvin kattava, sillä alueella on yli kaksikymmentä golfkenttää. Lyhyet ajomatkat mahdollistavat usean kentän pelaamisen loman aikana, ja myös kenttien oheen rakennetut palvelut on mietitty golfarin makuun sopiviksi.

Vaikka rannikko on kohteena klassikko, on alueen nimen historia yllättävä eikä edes ulotu kauas menneisyyteen. Nimen kehitti eräs brittiläinen lentoyhtiö uuden lentoreittinsä markkinointia varten vuonna 1957, mutta tänä päivänä se on jo synonyymi laadukkaalle lomailulle.

Golfmatkoihin erikoistunut GolfPassi on kokenut Costa Blancan alueelle tehtävien golfmatkojen järjestäjä. Heidän tarjonnassaan ovat mm. korkeatasoiset La Fincan ja Mar Menorin resortit Alicanten eteläpuolella sekä pohjoispuolella, Benidormin läheisyydessä olevat Jack Nicklausin suunnittelemat Villaitanan kentät.

Paljon muutakin kuin golfia

Kun lomalla majoittuu golfresortiin, löytyy kaikki olennaiset palvelut saman katon alta. Pelaamaan on vaivatonta lähteä; kenttä löytyy vierestä tai kuljetukset ovat hyvin järjestettyjä. Aikaa jää kierroksen jälkeen myös rentoutumiselle.

Loma Espanjassa tarkoittaa hyvän golfin lisäksi erinomaisia makuelämyksiä. Rentouttavan golfpäivän voi kruunata herkullisilla välimerellisillä makunautinnoilla vaikkapa paikallisessa tapaspaikassa tai golf-hotellien tasokkaissa ravintoloissa.

Jos kuitenkin haluat pitää vapaapäivän golfista ja tutustua elämään myös resortin ulkopuolella, päiväretket lähialueen pikkukyliin tai suurempiin kaupunkeihin piristävät lomaa. Costa Blancan historia on värikäs, minkä vuoksi nähtävyyksiä ja aitoa espanjalaista kulttuuria löytyy lähes jokaisesta kaupungista.

Torrevieja on yksi alueen nopeimmin kasvavista kaupungeista, mutta siellä on pyritty säilyttämään aito paikallinen tunnelma, eikä kaupunkia ole muokattu liikaa turismin mukaan. Seesteinen tunnelma, kuvankaunis satama-alue ja monipuoliset ravintolapalvelut kutsuvat nauttimaan lomasta.

Esimerkiksi La Fincasta Torreviejaan on matkaa noin puoli tuntia autolla. Kaupungin ilmasto on hyvin raikas ja mineraalipitoinen, koska se sijaitsee meren ja kahden suolajärven välissä. Monet lääkärit suosittelevat kyseistä ilmastoa sen positiivisten terveysvaikutusten vuoksi. Ilmastolla uskotaan olevan parantavia vaikutuksia erityisesti reumasta kärsiville.

Mielenkiintoisia nähtävyyksiä alueella ovat esimerkiksi suolajärvet Laguna Salada de Torrevieja ja Laguna Salada de la Mata. Suolajärvillä asuu myös suojeltuja lintulajeja, kuten flamingoja ja niittysuohaukkoja, minkä vuoksi ne ovat lintubongarien suuressa suosiossa.

La Finca on erinomaisessa kunnossa ympäri vuoden. Upeat vuoristomaisemat ja hieno klubitalo saavat erityis- kiitosta golfareilta.
La Finca on erinomaisessa kunnossa ympäri vuoden. Upeat vuoristomaisemat ja hieno klubitalo saavat erityis- kiitosta golfareilta.

Kuvankaunis lomakeidas La Finca

La Finca Golf & Spa Resort on todellinen viiden tähden lomakohde. La Fincan nimikkokenttä ympäröi resortia, joka sijaitsee seesteisissä maisemissa keskellä luontoa. Huoneista on upeat näkymät golfkentälle, uima-altaalle ja ympäröivään luontoon.

La Finca on oiva kohde golfarille, koska aurinkoinen ilmasto mahdollistaa golfaamisen käytännössä ympäri vuoden. Golfin lisäksi kohteessa pääsee rentoutumaan nauttien kulttuurista, ostoksista ja hyvästä ruoasta.

Algorfan pikkukylässä sijaitsevan resortin kolme kenttää, kylpylä ja huippuluokan majoitus takaavat, että arjen murheet unohtuvat. La Finca Golf & Spa on tarjonnut viiden tähden palveluita vuodesta 2009 ja sen arvostus suomalaisten golfmatkailijoiden keskuudessa on taattu.

La Fincan nimikkokenttä (18+1 reikää, 6394 m, par 72) sijaitsee aivan hotellin yhteydessä. Pepe Gancedon suunnittelema kenttä on monipuolinen, väylät ovat leveitä, ja kentällä on hyvin tilaa pelata.

”La Finca on erinomaisessa kunnossa ympäri vuoden, ja henkeäsalpaavat vuoristomaisemat sekä upea klubitalo saavat erityiskiitosta. Vuonna 2002 avattu La Finca on nuoresta iästään huolimatta monen mielestä jo yksi Costa Blancan alueen parhaista kentistä”, kertoo GolfPassin toimitusjohtaja ja PGA pro Juha Passi.

La Fincan erikoisuus on sen oma ”Aamen nurkkaus”, jossa väyliä 5, 6 ja 7 reunus- tavat viisi upeasti rakennettua vesiputousta virtaavat kentän viiteen järveen. Nämä vesiesteet tuovat oman mausteensa pelin kulkuun.

Kentällä on tehty toimiva ratkaisu rakentaa yhteensä 19 väylää perinteisen 18-reikäisen kokonaisuuden sijaan. Ylimääräinen väylä mahdollistaa kentän isommat huollot ilman että kokonaisuus kärsii.

Kaksi La Fincan muuta kenttää, Las Ramblas ja Villamartin, ovat 20-25 kilometrin päässä hotellilta, ja niille pääsee helposti hotellin järjestämällä kuljetuksella. Vuonna 1990 avatulla Las Ramblasilla (18 reikää, 5718 m, par 72) on mielenkiintoinen layout mäntyjen ja luonnon omien vesielementtien lomassa.

Väyliltä on huikeat näkymät appelsiini- ja sitruspuutarhoihin, ja erityisesti keväisin hedelmätarhoista leviää kentälle huumaava tuoksu.

Las Ramblasin kenttä ei ole kovin pitkä ja sen greenit ovat suuria, nopeita ja lempeästi kumpuilevia. Kentän on suunnitellut Pepe Gancedo, jonka omintakeinen ja innovatiivinen tyyli on selkeästi nähtävillä kentän suunnittelussa.

Paul Putmanin suunnittelema Villamartinin kenttä (18 reikää, 6132 m, par 72) avattiin jo vuonna 1972. Kentän jylhä kasvillisuus luo upean ja viimeistellyn ulkoasun kentälle, joka on yksi Costa Blancan alueen vanhimmista ja parhaista. Kenttä tarjoaa korkeimmilta väyliltä upeat merimaisemat, takaysin asettuessa kauniiseen laaksoon.

Villamartin sopii kaikentasoisille pelaajille, ja tällä kentällä pääset käyttämään melkein kaikkia mailoja mitä bägistä löytyy.

Mar Menor houkuttelee koko ajan enemmän suomalaisia, jotka haluavat viettää resortissa talviai- kaan pidemmän ns. long stay -loman.
Mar Menor houkuttelee koko ajan enemmän suomalaisia, jotka haluavat viettää resortissa talviai- kaan pidemmän ns. long stay -loman.

Monipuolinen ja tasokas Mar Menor

Lähellä Murcian kaupunkia, tunnin ajomatkan päässä Alicanten lentokentältä sijaitseva Mar Menor Golf Resort koostuu kaikkiaan kuudesta golfkentästä, sekä viiden tähden hotellista ja tasokkaista lomahuoneistoista.

Mar Menor on todellinen golfkeidas. Upean kenttätarjonnan lisäksi alueelta löytyy kaikki mitä hyvällä lomalla tarvitsee ja moni viihtyy resortissa pidempäänkin. Ravintolat ja kauppa ovat lähettyvillä ja golf- kentille lyhyt ajomatka. Alueen parhaimmat hiekkarannat sijaitsevat muutaman minuutin ajomatkan päässä.

”Kaikki Mar Menorin kuusi golfkenttää on suunnitellut pääasiassa Jack Nicklausin suunnittelutoimisto. Ne muodostavat mielenkiintoisen ja haastavan kokonaisuuden pitkällekin golflomalle. Valinnan varaa on ja kentät ovat yleensä aivan huippukunnossa”, kertoo Juha Passi.

”Mar Menorista on kasvanut erityisen suosittu kohde pitkiä aikoja Espanjassa talvikuukausina viettävien keskuudessa.”

Mar Menorin resortin oma kenttä on sopivan haastava ja silti mukavan leppoisa. Tarkkuutta tarvitaan esimerkiksi lähestymisissä, sillä greenit ovat monin paikoin vesiesteiden ja bunkkereiden suojissa. Pituutta Golf Villagessa sijaitsevalla kentällä on takatiiltä 6 153 metriä. Kentän etuysin on piirtänyt David Thomas ja takaysin Nicklaus Design.

Alhama Signature Golf jää mieleen monista bunkkereista ja upeasta suunnittelusta, jossa alkuperäinen ympäröivä luonto on otettu huomioon. Haastavan hieno pelikokemus. Kenttä sijaitsee nimensä mukaisesti Alhaman kylässä ja peräti 6884 metriä pitkä par 72 -kenttä. Tämän 116 bunkkerin testin on suunnitellut itse Jack Nicklaus.

Kuvankaunis aavikkokenttä El Valle on puolestaan suunniteltu luonnonkauniiseen laaksoon. Pääpaino pelistrategiassa on tarkkuudessa, ei pituudessa. El Vallen kentällä tulos tehdään hyvällä lähipelillä.

Dramaattinen Hacienda Riquelme haastavine viheriöineen on rakennettu kauniiseen oliivipuumaisemaan. Väylät ovat leveät mutta muodokkaat greenit haastavat pelaajat miettimään tarkkaan pelistrategiaansa. Pelin jälkeen nousee klubitalolla keskustelunaiheeksi varmasti myös Hacienda Riquelmen upeat ja syvät bunkkerit.

Mieleenpainuvasti maisemoitu La Torre on monen lomagolfarin suosikki. Kentän lyhyempi pituus, väylien leveys ja neljät eri tiit tekevät siitä hyvän valinnan myös vähemmän harrastaneelle. Väylien lisäksi kenttäalue jää varmasti mieleen. Haasteita on bunkkereiden lisäksi myös kolmen järven muodossa. Ne tulevat peliin kuudella eri väylällä.

Aavikkokenttä Saurines de la Torre Golf kumpuilevine väylineen ja hiekkadyyneineen luo varmasti unohtumattomia golfpäiviä lomallesi. Bunkkereita ei ole paljon, mutta sekä etuysin että takaysin päättävillä väylillä pelataan veden armoilla. Luvassa on hieno päätös kierrokselle.

Golfia Benidormin huikeissa merimaisemissa

Parinkymmenen minuutin päässä Alicantesta, Benidormin vieressä sijaitseva Hotel Meliá Villaitana on kuin tehty aktiivigolfarille. Vaikka lähellä on Benidormin kuuluisa lomakaupunki, pääsee Villaitanassa viettämään lomaa rauhassa rentoutuen ja golfiin keskittyen.

Meliá Villaitana on suunniteltu hienosti mukailemaan idyllisen välimerellisen kylän tunnelmaa. Hotelli sijaitsee kahden golfkentän välissä ja se koostuu 25 eri rakennuksesta, joiden uniikki arkkitehtuuri tekee varmasti vaikutuksen.

Huoneet on sisustettu lämpimin sävyin eleganttiin välimerelliseen tyyliin ja niistä on upeat maisemat merelle, golfkentälle, puutarhaan tai uima-altaille. Samaan aikaan lomakaupungin ostosmahdollisuudet ja ravintolat ovat lyhyen siirtymän päässä, jos kaipaa lomalla kirkkaampiin valoihin.

Villaitana Golfissa on kaksi kenttää: täysimittainen par 72 -kenttä ja lyhyempi par 62 -kenttä. Amerikkalaishenkinen Campo de Golf de Levante (par 72) on melko pitkä kenttä leveine väyline ja hienosti suunniteltuine greeneineen. Pituutta Jack Nicklausin suunnittelemalla kentällä on 6 576 metriä ja näkymät Välimerelle huikeat. Kenttä palkitsee kuitenkin kaiken tasoiset pelaajat upeilla pelielämyksillä, kunhan valitsee vain oikeat tiit.

Golf de Poniente sijaitsee puolestaan kumpuilevassa mäntylaaksossa. Se on mielenkiintoinen par 62 -kenttä eli selvästi lyhyempi (3 858 m). Kentällä on par 3 ja par 4 -väyliä mutta pituudesta huolimatta se on hieno kokemus myös paremmille pelaajille. Kenttä kannattaa ehdottomasti pelata lomaviikon aikana.

”GolfPassin lomaohjelmaan kuuluvat myös Las Colinas, joka on arvostettu huippukenttä Torreviejan läheisyydessä sekä Alicanten läheisyydessä oleva Font del Llop, jossa on tarjolla persoonallisia greenejä, vesiesteitä ja korkeuseroja”, muistuttaa Juha Passi.

GOLFPASSIN PARHAAT COSTA BLANCA, ESPANJA – KAIKKI VALMIINA.

Mar Menor Golf Resort 4/5*

7.–14.11.2016 – 1242 € 22.–29.12.2016 – 1379 € 25.2.–25.3.2017 – 1655 €

Villaitana Golf Resort 4*

1.–8.12.2016 – 1120 €

La Finca Golf & Spa 5*

12.–19.11. / 19.–21.11.2016
4.–11.3. / 11.–18.3. / 18.–25.3.2017
25.3.–1.4. / 1.–8.4.2017 10.–17.4. / 14.–21.4.2017 Hinta alkaen 1195 €

Tutustu Golfpassin pelimatkoihin www.golfpassi.fi

 

Teksti: Tero Parkkinen

Kuvat: Kentät ja hotellit